Britanci razvijaju robotsku podmornicu

Britanci razvijaju robotsku podmornicu

(Foto: Ilustracija)

Britanska vlada će uložiti do 2,5 milijuna funti (3,2 milijuna američkih dolara) kako bi započela razvoj izuzetno velike autonomne podmornice za Kraljevsku mornaricu nazvane XLUUV (eXtra Large Unmanned Underwater Vehicle).

Autonomna podmornica dužine oko 30 metara služit će za proučavanje načina izrade i upravljanja robotskim podmornicama u redovnoj pomorskoj službi, prenosi New Atlas.

Zbog taktičke i strateške važnosti, visokog stupnja tajnosti te svoje ogromne vatrene snage i sposobnosti da mjesecima budu na moru, podmornice su omiljena plovila pomorskih zapovjednika. No problem je što su izuzetno skupe. Naime, izgradnje samo jedne podmornice može koštati i više milijardi dolara, čemu još treba pridodati visoke troškove njenog održavana i eksploatacije, ali i obuke posade.

Kako bi uklonila ove nedostatke, Kraljevska mornarica žudi za stvaranjem autonomnih podmornica koje bi mogle djelovati kao potpora brodovima s posadom, preuzimanjem poslove nadzora, izviđanja i protupodmorničkog ratovanja.

Britansko ministarstvo obrane je za razvoj budućih XLUUV-ova putem inicijlnog ugovora tvrtki MSubs Ltd sa sjedištem u Plymouthu dodijelilo milijun funti (1,3 milijuna američkih dolara) za razvoj testne podmornice s dosegom od 3000 nautičkih milja (5600 km).

Pokaže li se u prvoj fazi da će sustav autonomnog upravljanja biti sposoban za samostalno izvođenje zadanih operacija, tvrtki će se dodijeliti dodatna sredstva.

Iako se 30 metara može činiti malim u usporedbi s podmornicom klase Astute od 97 metara, XLUUV je u stvari umanjen samo za prostore za posadu. Autonomne podmornice bit će vrlo skrovite (pogotovo bez mornara na brodu) te će moći samostalno napustiti i vratiti se na pristanište na putovanjima u trajanju od tri mjeseca. Ujedno će biti jeftinije za izgradnju i kasniju uporabu. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni