Britanci pokazali izniman interes za hrvatske inovacije

Britanci pokazali izniman interes za hrvatske inovacije

Britanske tvrtke iskazale su poseban interes za tvrtke Bernarda d.o.o., Termist d.o.o. i TehnoFutura d.o.o. te su održani poslovni razgovori između njihovih predstavnika

Na upravo završenom 14. Britanskom sajmu inovacija u Londonu, 15 hrvatskih inovatora i poduzetnika, ostvarilo je niz vrijednih uspjeha. U konkurenciji brojnih britanskih inovacija i 10 država iz Europe i Azije osvojili su 20 odličja, Platinu, 3 posebne nagrade „dvostruko zlato“, 8 zlata, 7 srebra i posebnu nagradu Rumunjskog foruma inovatora, objavio je Savez inovatora Zagreba. Uz sjajna odličja ostvareno je i niz obećavajućih poslovnih susreta zahvaljujući 6. Inovacijskoj misiji koju je Hrvatska gospodarska komora.

Najuspjašniji hrvatski izlagač, dobitnica „Platine“ i zlatne medalje je Anita Bušić za inovaciju BodyRecog – aplikaciju za mjerenje i analizu ljudskog tijela, tvrtke Live Good d.o.o., RAZA-TPZ. Prestižne nagrade „dvostruko zlato“ osvojili su: Anamaria Medved za inovaciju Sprava za bojanje uzoraka na kosi u jednoj ili više boja, u jednom nanošenju, tvrtke Supernova d.o.o.; Andra i Miroslav Kovač za inovaciju Cofee cloud i Melita i Dora Močan za inovaciju Eye cream – za osjetljivu kožu oko očiju, tvrtke Cosmel d.o.o. Svi navedeni su osvojili i zlatne medalje.

Među ostalim dobitnicima nagrada su Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu za Inteligentni odjevni predmet s adaptivnim termoizolacijskim svojstvima, koji su osmislili Snježana Firšt Rogale, Dubravko Rogale, Gojko Nikolić i Zvonko Dragičević, tvrtka Priroda liječi d.o.o. za Nikel ruža – set prirodne kozmetike za njegu lica Mirjane Brlečić, Herbafarm-magnolija d.o.o. za Herbatil – biorazgradiva vrećica s organomineralnim gnojivima za intenzivnu prihranu, rast i biološku sanaciju bilja, Darije Breitenberger i Maksa Udova , zatim tvrtka R. S. Fussetechnologi d.o.o. za Multifunkcionalni ortopedski anatomski uložak za obuću, autora Rolfa Stucklea i drugi.

Izvozni potencijal

U sklopu BIS-a održana je u organizaciji Odjela za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj Hrvatske gospodarske komore šesta Inovacijska misija koja hrvatskim inovativnim tvrtkama pruža mogućnost poslovnih (B2B) razgovora s potencijalnim partnerima u Britaniji. Britanske tvrtke iskazale su poseban interes za tvrtke Bernarda d.o.o., Termist d.o.o. i TehnoFutura d.o.o. te su održani poslovni razgovori između njihovih predstavnika. Hrvatske tvrtke britanskim su partnerima predstavile svoje inovativne proizvode spremne za komercijalizaciju te su razmatrani potencijalni modeli buduće suradnje. Inovacijsku misiju predvodila je mr. sc Tajana Kesić-Šapić, pomoćnica direktora Sektora za industriju koja je tom prilikom naglasila: „Očekujem da će održani poslovni razgovori koje smo omogućili našim poduzetnicima u vrlo skoroj budućnosti rezultirati izvozom hrvatskih proizvoda na britansko tržište. Posebno veseli činjenica što je ove godine na sajmu veći broj hrvatskih inovatorica nego inovatora i što HGK sufinanciranjem sajma i organizacijom poslovnih razgovora i dalje aktivno doprinosi kako izvozu hrvatskih proizvoda na nova tržišta, promicanju ženskog poduzetništva u području inovacija tako i podizanju razine svijesti o važnosti inovacija u društvu.“

Hrvatsko izaslanstvo na svakoj međunarodnoj izložbi predstavlja i promovira uz svoje inovacije i Republiku Hrvatsku. Tako je i na ovoj izložbi predstavljeno nekoliko programa, među njima i program HGK CROATIA – Unique location for your business, kojim su prezentirane brojne ulagačke mogućnosti u RH.

Hrvatski izložbeni prostor posjetili su predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović i veleposlanik Republike Hrvatske u Ujedinjenom Kraljevstvu, Ivan Grdešić.

Nove uspjehe hrvatskih inovatora i poduzetnika potporom su omogućili Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i HGK. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni