Branko Vukšić: Prijetnje EK dokazuju da je dogovor o ustupku postojao

Branko Vukšić: Prijetnje EK dokazuju da je dogovor o ustupku postojao

Jučer je ispravljena velika, ogromna pogreška onih koji su se i pod cijenu gubitka velikog dijela hrvatskog teritorija htjeli svidjeti moćnicima iz EU i SAD

Svi oni koji su se suprotstavljali arbitraži o Savudrijskoj vali, znajući da će Slovenija odblokirati naš put u EU jedino ako potpišemo sporazum u režiji Europska komisija i SAD, naslućivali su da se iza lijepih riječi krije stupica. I u nju smo skoro pali. Nitko, ali nitko, i ni pod kojim okolnostima, nema pravo trgovati ili bilo kojim činom omogućiti trgovinu hrvatskim teritorijem. To jest – ma što god sada govorili J. Kosor, Z. Milanović, V. Pusić ili T. Karamarko – izdaja nacionalnih interesa. Kažu; zbog višeg smo cilja bili prisiljeni napraviti kompromis. I dati dio onog što je naše?! Tko je još osim Hrvatske pristao ući u EU ustupanjem svojega teritorija? Nitko, ama baš nitko.

Jučer je ispravljena velika, ogromna pogreška onih koji su se i pod cijenu gubitka velikog dijela hrvatskog teritorija htjeli svidjeti moćnicima iz EU i SAD. No poruke koje dolaze iz Europske komisije upozoravaju na nekoliko zabrinjavajućih činjenica.

Prva je da EK nije važno pravo. Spremni su ga nemilice pregaziti tenkom jer moćnici iz EK žele odlučivati o svemu, pa i o onome o čemu može odlučivati samo sud na temelju činjenica, zakona, propisa i međunarodnoga prava.

Druga činjenica: po tonu priopćenja iz EK naslućuje se da je ipak bilo u pregovorima između Slovenije i Hrvatske, uz kumovsku “pomoć” SAD i EK, nagodbi, obećanja o tome da će se naći kompromis, a da bi se namirili apetiti Slovenije.

Treća činjenica: EK svojim nasrtajem na pravo Hrvatske da brani svoj teritorijalni integritet (koji je uspjela sačuvati u krvavome ratu od agresora) potvrđuje odavno znanu, ili barem – naslućivanu tezu o zemljama EU prvoga, drugoga i trećega reda.

Četvrta činjenica: pritiscima da odustanemo od rješavanja graničnih sporova (danas sa Slovenijom, sutra sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom) na Međunarodnom sudu pravde u Haagu, vidi se jasan smjer EU. Naime, nakon potpisivanja ugovora o “slobodnoj trgovini” ili zajedničkom ekonomskom tržištu EU i SAD, sve sporove između država i multikompanija rješavati će se arbitražom. Niti jedan taj spor nemamo šanse dobiti. Postat ćemo kolonija.

Zato se treba suprotstaviti EK i dati joj jasno do znanja da smo suverena zemlja koja – za razliku od velemoćnika – poštuje Međunarodni sud i međunarodno pravo.

Slovenska pak bahatost, neprimjerene poruke onih koji ne samo da su pokušali najprizemnijim podmetanjima koja spadaju u podzemlje Hrvatskoj ukrasti teritorij te gaženje svih principa – dokazuje ne samo da nam slovenski vrh nije prijateljski naklonjen, već da bi nas, da mogu, oderali do kože. Ne žele međunarodne sudove jer znaju da gube te da na međunarodnim sudovima neće moći varati i podmetati. Na žalost, i EK podržava prljave, balkanske igre. A ni njih Slovenci ne znaju odigrati kako spada, jer da znaju, ne bi tako glupo upali u stupicu.

Branko Vukšić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni