Branko Grčić: Županije se neće ukidati

Branko Grčić: Županije se neće ukidati

Ministar Grčić  je istaknuo kako novi prijedlog zakona neće promijeniti dosadašnji ustroj županija, koje i dalje ostaju u istom obliku

Hrvatski župani sastali su se jučer s ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Brankom Grčićem kako bi zajednički razmotrili trenutačni Nacrt prijedloga Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske. Apelirali su na veće uključenje županija kao ravnopravnih partnera u kreiranju zakona koji su bitni za djelovanje ne samo županija, nego i općina i gradova, ali i za privlačenje sredstava iz fondova Europske Unije. Župani su ministru iznijeli ideje za poboljšanje Nacrta te argumentirali kritiku planirane podjele na pet regija, dok je ministar Grčić istaknuo kako novi prijedlog zakona neće promijeniti dosadašnji ustroj županija, koje i dalje ostaju u istom obliku.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić izrazio je zadovoljstvo smjerom u kojem se kreće komunikacija župana s resornim ministarstvom te istaknuo napredak postignut odlukom da se uključe jedinice lokalne samouprave u dijalog o novom Zakonu. „Ono što je svima drago čuti, pogotovo kad to kaže ministar regionalnog razvoja i potpredsjednik Vlade, je da su dvadeset hrvatskih županija okosnice razvoja Republike Hrvatske, zajedno sa svojim razvojnim agencijama. Drago nam je da je to netko iz Vlade, i prijašnje i sadašnje, konačno prepoznao. Mi smo ti koji živimo te strategije i zakone na terenu i sad definitivno možemo dati više prijedloga kako da se stvari unaprijede,“ izjavio je župan.

Jačanje uloge razvojnih agencija

Tolušić je istaknuo kako županije žele ojačati ulogu i nacionalne razvojne agencije, ali i županijskih razvojnih agencija te naglasio kako novi regionalni ustroj ne bi poboljšao komunikaciju među županijama budući da i sad međusobno odlično surađuju na zajedničkim projektima: „Ne podržavamo novi prijedlog planskih regija. Smatramo da mi i dalje funkcioniramo dobro kao županije, apsolutno se povezujemo na toj nekoj neformalnoj razini. Uvažavamo prijedlog ministarstva, no očekujemo da se uvaže i naši prijedlozi.“

Ministar Grčić pozvao je sve aktere kojih se tiče ovo pitanje da komentiraju Nacrt novog zakona: „Htjeli smo povezati županije koje jedne drugoj gravitiraju da se na taj način dogovaraju o zajedničkim razvojnim prioritetima, ali i o zajedničkim projektima koji imaju regionalni značaj i regionalnu dimenziju. Ima različitih mišljenja o tome, i mi ćemo sigurno uvažiti i njihove stavove“.

Ministar je dodao kako nova regionalna podjela ne dovodi u pitanje postojanje županija, koje će ostati u dosadašnjem obliku: „Ovo ni na koji način ne dovodi u pitanje opstojnost trenutnih administrativnih jedinica koje se zovu županije. I NUTS-2 regije i nova planska područja su zapravo na neki način neadministrativne jedinice koje služe prvenstveno u planske svrhe i u velikoj mjeri u svrhu povlačenja EU fondova“.

Ministar je kazao kako će pitanje planskih regija ostati otvoreno za daljnji dijalog, naročito zato što se radi o neformalnom udruživanju na pripremi i identifikaciji zajedničkih projekata, što može biti uz plansku formalizaciju regija, ali i bez. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni