Branitelji uvrijeđeni prijamom bliskog Arkanovog suradnika u zagrebačkoj Gradskoj upravi

Branitelji uvrijeđeni prijamom bliskog Arkanovog suradnika u zagrebačkoj Gradskoj upravi

Zlatko Hasanbegović: Saborski Klub Milana Bandića je utjelovljenje moralne kaljuže i sakupljalište političkog otpada

Braniteljske udruge osudile su prijam Dragana Markovića Palme koji je održan u petak 2. studenoga u zagrebačkoj Gradskoj upravi. Podsjetimo, gradonačelnik Milan Bandić tada je sa suradnicima primio delegaciju Skupštine grada Jagodine na čelu s predsjednikom Skupštine Draganom Markovićem Palmom, »deklariranim četnikom« i nekad bliskim suradnikom ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana. Podsjetimo, na sastanku u Gradskoj upravi razgovaralo se o jačanju suradnje dvaju gradova u područjima sporta, gospodarstva i kulture te su delegacije razmijenile iskustava o infrastrukturi, dovođenje stranih investitora i ekonomske razmjene između Srbije i Hrvatske.

Iz HVIDR-e jučer su prozvali gradonačelnika Milana Bandića da je primanjem predsjednika Skupštine srbijanskog grada Jagodine »sramotno uvrijedio sve hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata«.

»U ime hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske oštro osuđujemo postupak gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, kojim je izvršio sramotno vrijeđanje svih hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, kada je dana 2. studenoga u Gradskom poglavarstvu službeno primio deklariranog četnika Dragana Markovića Palmu«, navode iz HVIDR-e u priopćenju.

Dodaju da je Marković Palma aktivno sudjelovao u pomoći srpskim paravojnim okupacijskim i zločinačkim postrojbama koje su okupirale istočnu Hrvatsku i tamo počinile brojne ratne zločine.

Dragan Mraković Palma / Foto: TANJUG-(Rade Prelić)

»Posebno je neshvatljivo«, dodaju, »da je on u Zagreb došao na poziv samog gradonačelnika Bandića te da se susret održao na dan obilježavanja 27. godišnjice pada vukovarskog prigradskog naselja Lužac, kada su pripadnici Arkanovih paravojnih četničkih postrojbi pobili 69 hrvatskih branitelja i civila, a 30 osoba se i danas vode kao nestali«.

»Ovim je činom gradonačelnik Bandić ponizio hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, hrvatske institucije i našu državu u vrijeme kada se priprema obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje«, poručili su predsjednik HVIDR-e Josip Đakić i predsjednik Glavnog odbora te udruge Josip Periša.

»Gradonačelniče, možda i možemo razumjeti da niste bili upoznati s prošlošću Vašeg gosta, no smatramo da bi na takvoj funkciji trebali imati vjerodostojne informacije, te da ste se, u najmanju ruku, dužni ispričati svima koji su svojom žrtvom doprinijeli slobodi naše države«, zaključuje se u priopćenju.

Oglasio se i Zlatko Hasanbegović, čelnik Neovisnih za Hrvatsku koji je za RTL televiziju saborski Klub Milana Bandića nazvao »utjelovljenjem moralne kaljuže« i »sakupljalištem političkog otpada«. No s druge strane Klub Neovisnih za Hrvatsku u zagrebačkoj Gradskoj skupštioi vrlo blisko surađuje s Klubom gradskih zastupnika Milan Bandić 365 – Strankom rada i solidarnosti.

Na upit RTL-ovih novinara o tome koliko na račun grada Zagreba Bandić skuplja nacionalne političke bodove – spomenuvši rukovanje s Vladimirom Putinom te kontroverznim Markovićčem Palmom, odgovorio je kako je posrijedi sakupljanje nacionalnih bodova.

»Ja neću ulaziti u motive jedne velike i ozbiljne države da daje odličje Bandiću. Samo ću podsjetiti na jednu stvar, i time ću reći što mislim o onome tko daje i onome tko prima odličje, prije malo vremena isto ovo odličje je dobio notorni Milorad Dodik, Ivica Dačić, Šešeljev šegrt Tomislav Nikolić i poznati Emir Kusturica. Ne mogu zamislit da na svojim prsima nosim značku, a kamoli odličje koje su dobili ti ljudi. To je isto vezano uz kontroverzni susret s gospodinom Palmom, političkim blizancem gospodina Bandića. Ovdje je pogaženo, ne ljudsko i političko dostojanstvo Milana Bandića, to je njegova stvar, nego je pogažano, političko i nacionalno dostojanstvo hrvatskog naroda«, odgovorio je Hasanbegović za RTL. (ZG-magazin)