Branitelji u strahu od policije prenoćili u crkvi, i dalje inzistiraju na sastanku s premijerom

Branitelji u strahu od policije prenoćili u crkvi, i dalje inzistiraju na sastanku s premijerom

Branitelji kažu da u crkvi ostaju do daljnjega, ne žele izići jer nikome ne vjeruju, a najavljuju kako će se danas i u idućih nekoliko dana više tisuća ratnih veterana okupiti u Savskoj

Branitelji su se tijekom jučerašnjeg dana iz Savske preselili na Markov trg jer su željeli razgovarati sa Zoranom Milanovićem koji im je ponudio sastanak u Lisinskom. Šatoraši su to odbili i nakon cjelodnevnog zadržavanja na trgu uz suncobrane, hranu i piće oko 22 sata povukli su se u Crkvu sv. Marka gdje su ostali cijelu noć. Podsjećamo da se na Markovog trgu smije prosvjedovati od 8 do 22 sata pa ih je ministar Ranko Ostojić upozorio da će nakon toga biti „izmješteni“ od strane policije.

Vođa branitelja Đuro Glogoški rekao je da u 8 sati neće izići iz crkve jer ne vjeruju nikome, ostaju u crkvi do daljnjega. Dvojica branitelja izašla su jutros i nisu bili uhićeni, iako su po zakonu trebali biti, javlja HRT.

Ono u čemu je policija dosljedna je u tome da ne dozvoljava dostavu hrane i pića prosvjednicima.

Policija je sinoć u nekoliko navrata pokušala nagovoriti branitelje da iziđu iz crkve, čak su u jednom trenutku pokušali ući u nju. No prolaz su im zapriječili svećenici. Koliko je situacija bila ozbiljna govori i to da je neko vrijeme intervenciju pratio i sam ravnatelj policije Vlado Dominić. Najdramatičnije je bilo u trenutku kad se jedan branitelj popeo na krov zgrade nasuprot crkve i prijetio samoubojstvom, no kolege su ga nagovorili da siđe.

Reagirala je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović: „Prateći događanja na Trgu Sv. Marka, pozivam sve odgovorne na iskorak k dijalogu i zajedničkom rješavanju otvorenih pitanja. U skladu sa svojom odgovornošću za stabilnost u državi, pokušavam stupiti u kontakt s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. Vjerujem kako je svima stalo do stabilnosti naše domovine, njezinog ustavnog i pravnog poretka kao i međunarodnog ugleda. U tom duhu, još jednom pozivam na dostojanstvo, razum i dijalog“, stoji u njenom priopćenju.

Branitelji su jučer u večernjim satima najavili kako očekuju da će se danas i u idućih nekoliko dana više tisuća ratnih veterana okupiti u Savskoj. Očekuje se da će Zoran Milanović doći u zgradu Vlade na Markovu trgu oko 9 sati. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni