Braća Wright ostvarila prvi uspješan let zrakoplovom

Braća Wright ostvarila prvi uspješan let zrakoplovom

(Dvokrilac Wright Flyer, poznat i kao Flyer I / Foto: John T. Daniels, Wikimedia Commons)

U četvrtkom pokušaju istoga dana kad je zrakoplovom upravljao Wilbur, let je trajao skromnih 59 sekundi, a za to vrijeme uspjeli su preletjeti 255 metara

Dogodilo se na današnji dan:

1956.Prvo samoposluživanje u Hrvatskoj: Oko 25 godina nakon nastanka prvih supermarketa i samoposluživanja u SAD-u dvojica entuzijasta, Andrija Sever i Stjepan Putarek otvorili su 17. prosinca 1956. u Ivancu, gradiću kraj Varaždina, prvo samoposluživanje na prostoru jugoistočne Europe i zemalja Istočnog bloka.

Isprava su, zbog tadašnje političke situacije ljudi bili skeptični prema »malom mjestu prepunom robe« za koje su smatrali da je svojevrsna policijska zamka. Samoposluživanje se prostiralo na 70 četvornih metara i do 1957. radilo je dvokratno.

Suvremeno trgovanje u Ivancu, Ivanečki kalendar 1974 (Ivanec kao eksperimentalna lokacija jugoslavenske samoposlužne trgovine, Zrinka Miljan i Josip Mihaljević)

1957. – Hrvatska književnica i pedagoginja Jagoda Truhelka umrla je 17. prosinca 1957. u Zagrebu u 93. godini života. Bila je učiteljica u Osijeku, Zagrebu, Gospiću te ravnateljica u Banjoj Luci i Sarajevu. Njezino mišljenje bilo je da se do pravilna govora hrvatskoga jezika mora početi još u roditeljskom domu, a zauzimala se za takav pristup i u učiteljskom radu.

Osim predana rada u školi Truhelka surađuje u zagrebačkom listu Vijenac i sarajevskom listu Nada u kojem 1897. objavljuje psihološki roman Plein air. U svojim djelima upisuje život žene seljanke i malograđanke, patrijarhalno Sarajevo i intiman ugođaj starog Zagreba. Ipak, knjige posvećene djeci najvredniji su dio njezina književnog stvaralaštva. Nakon Ivane Brlić-Mažuranić bila je najuglednija književnica za djecu u prvoj polovici 20 stoljeća.

Truhelkina su najvažnija djela Tugomila, Vojača, U carstvu duše, Gospine trešnje, Crni i bijeli dani te trilogija Zlatni danci za koju je dobile najviše nagrade i priznanja. Njome je ušla u povijest hrvatske književnosti.

1830. – Kolumbija: U Santa Marti umro je borac za slobodu Simón Bolivar (rođen 24. 6. 1783.), narodni junak i glavna osoba južnoameričkoga oslobodilačkog rata u Boliviji, Ekvadoru, Kolumbiji, Peruu i Venecueli.

1885. – Francuska proglašava protektorat nad Madagaskarom što izaziva teške borbe s doaćim stanovništvom.

1903. – SAD: Braća Orville i Wilbur Wright dvokrilnim zrakoplovom Flyer I u Kitty hawku u državi Sjevernoj Karolini, izveli su prvi uspješan motorni let u povijesti.  Taj dan braća Wright su letjela na maloj visini četiri puta, letjeli su ravno, bez pokušaja skretanja. Svaki let je završavao s neplaniranim i grubim prizemljenjem. U posljednjem letu Wilbur je preletio 255,6 metara u 59 sekundi.  Ma kako se to činilo malo i skromno, već za desetak godina ratni su avioni zujali nad Europom i bacali bombe na protivnike.

Njihovo dostignuće smatra se početkom zrakoplovstva koje se snažno razvija sve do 11. 9. 2001. kada zbog napada na nebodere u New Yorku i strogih sigurnosnih mjera prvi put nastaje kriza putničkog prometa. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni