Braća Sinković i Damir Martin odveslali za zlato u talijanskom Vareseu

Braća Sinković i Damir Martin odveslali za zlato u talijanskom Vareseu

Foto: worldrowing.com

Martin i Valent Sinković poslovično su »zasjeli« na vodeću poziciju u prvoj četvrtini staze i dopustili su suparničkim čamcima samo borbu za drugo mjesto

Posljednji dan prve regate Svjetskog kupa u talijanskom Vareseu bio je sjajan za hrvatsko veslanje – naši najbolji veslači, aktualni olimpijci – Damir Martin u samcu i braća Sinković u dvojcu na pariće donjelji su uvjerljive pobjede i okitili se zlatnim medaljama.

Bez obzira na činjenicu da su u obje discipline nedostajali konkurenti sposobni izboriti postolje u Svjetskom kupu (u skifu čak svi medaljaši s posljednjeg SP-a), naši su aduti odradili finalne utrke tako moćno i dominantno da su komentatori worldrowinga s divljenjem izgovarali njihova imena.

Martin i Valent Sinković poslovično su »zasjeli« na vodeću poziciju u prvoj četvrtini staze i dopustili su suparničkim čamcima samo borbu za drugo mjesto. Nadmoćno, daleko ispred svih, kao da su bili čamac iz neke druge utrke. Pobjednički utrošak vremena 6:33.10, dvije i pol sekunde ispred Poljaka Grabowskog i Czaje, te više od tri ispred brončanih Švicaraca Stahlberga i Roeoeslija, koji su priznali da im je bila čast veslati u utrci protiv Sinkovića.

Uoči Varesea Martina Sinkovića posebno je zanimalo kako će izgledati Norvežani – Kjetil Borch u posadi s legendarnim Olafom Tufteom. Bili su četvrti, a pokazalo se da su nekoliko duljina čamca iza svjetskih vladara discipline dvojac na pariće.

»Svjesni smo uloge favorita, ali i činjenice da u našoj disciplini ima novih posada koje nas motiviraju da u utrkama dajemo najbolje od sebe. Zimske pripreme bile su duge, zato se veselimo novoj natjecateljskoj sezoni«, poruka je Valenta Sinkovića.

Gotovo identična pobjednička receptura viđena je i finalu samaca. Damir Martin je kao iz katapulta jurnuo prema zlatu. Na prolaznim »postajama« povećavao je prednost i u ciljnu ravninu uveslao sam samcat, sukladno statusu hrvatskog i europskog »kralja samaca« (7:10.23). Gotovo šest sekundi iza Martina stigao je drugoplasirani Kubanac Angel Fournier Rodriguez, a više od sedam zaostao je brončani Belgijac Hannes Obreno. Unatoč izostanku veličina, poput Syneka i Drysdalea, užitak je bilo gledati DM-a u ovakvom izdanju jer su i Kubanac i Belgijac svjetske skifističke klase.

»Sretan sam zbog ovakvog početka sezone, iako u Vareseu nije bilo nekih velikih imena iz moje discipline«, rekao je Damir Martin, dodavši da u olimpijskoj godini želi zadržati `dobar ritam´ i opravdati status najboljeg Europljanina.

U konkurenciji veslačica i veslača iz četrdesetak država svijeta Hrvatska je sa dva zlata i srebrom fantastična, treća, na ljestvici osvojenih medalja u Svjetskom kupu 2016. Najsjajnijim kolajnama Damira Martina i braće Sinković iznimno vrijedno srebro u lakom samcu, kao uvertiru u trofejnu kolekciju Hrvata, donio je u subotnjem nastupu Luka Radonić.

U povodu osvajanja zlatnih medalja na prvom ovogodišnjem natjecanju Svjetskog kupa u Vareseu, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić uputio je Valentu i Martinu Sinkoviću te Damiru Martinu.

»Uvjeren sam da će vaš sportski trud, zalaganje i dostojanstvo s kojim predstavljate Hrvatsku postati uzor mladima. Ponosimo se vama i želimo vam puno zdravlja i sportske sreće na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Janieru«, stoji u čestitki Milana Bandića. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni