“Božje otiske iz prirode” koristi za izradu jaslica

“Božje otiske iz prirode” koristi za izradu jaslica

Kako izraditi božićne jaslice i od kojih materijala ZG-magazinu predlaže umjetnički nadarena časna sestra Samuela Marica Premužić iz Samostana sestara Naše Gospe u Zagrebu. Mahovina, granje, slama, češeri od bora, komušina, vuna samo su dio prirodnih materijala koji mogu poslužiti blagdanskom uprizorenju jaslica i svete obitelji

Kako oživjeti Božić u domu i dočarati Isusovo rođenje mnogima je u predblagdansko vrijeme pravi izazov. Bez uprizorenja betlehemske štalice Kršćani gotovo ne mogu zamisliti Badnjak i najsvetiji blagdan u godini – Božić. Ispod već tradicionalno okićenog bora slažu se i jaslice s prikazom rođenja Isusa Krista. Djetešce, Josip i Marija, anđeli, ovčice, slama u štalici samo su dio „slike“ koja treba zaživjeti u noći Isusovog rođenja. Kreativci će umješnost izrade jaslica pokazati bez većih likovnih teškoća dok će oni s manje vještine trebati savjet „stručnjaka“. Jedna od njih zasigurno je i sestra Samuela Marica Premužić iz Samostana sestara Naše Gospe sa zagrebačkog Bukovca. Ona pred Božić nadahnuto, od raznih prirodnih materijala izrađuje unikatne jaslice. Nastaju pod njenim prstima sveti likovi i to od kukurzovine, češera, borovih iglica, mahovine, slame, ostataka drveća, granja, čempresa, lješnjaka, oraha, listova, drvenih kašeta…

samuela-jasliceSestra Samuela kaže kako gdjegod pođe (iz)nalazi Božje otiske po prirodi koje pretvara u „umjetnine“. Ove će godine jaslice u samostanu na Bukovcu zaživjeti od prošlogodišnjih, koje će sestra reciklirati jer sve je iskoristivo kaže ona samo treba imati viziju, malo dara i materijala a on je svud oko nas. Za one koji bi željeli načiniti jaslice a ne mogu se odlučiti za materijal, predlaže one prirodne: od slame i češera borova odnosno mahovine, komušine, vune i dr. Nemalo je oduševljavaju hortenzije ili jutene vreće koje su zahvalan odabir za izradu jaslica. Mogu se, savjetuje one manje vješte, upotrijebiti i drvene kuhače na koje se namata komušina ili neki drugi materijal iz prirode. Tako će se lakše načiniti likovi Josipa i Marije, malog Isuseka i drugih svetih bića. Borovi se mogu „složiti“ od osušenog lišća javora odnosno horetnzija koje valja obojati u zlatnu ili srebrnu, a štalica se može izraditi od ostataka drvenih kašeta. Ne treba zaboraviti ni alat počevši od škara, ljepila , „silikonskog pištolja“, žice, špage i drugog oruđa.

Sestra ističe kako materijal za izradu jaslica prikuplja cijele godine uzimajući ga iz prirode, a donose joj ga i prijatelji odnosno dobri ljudi koji znaju za njezine likovne aktivnosti. Umješnost i kreativnost pokazala je svojedobno i u Kanadi i SAD-u , gdje je održavala likovne radionice izrade jaslica nakon brojnih koje je upriličila po Hrvatskoj.

Samostanski vrt broji preko stotinu vrsta biljaka

Više od četiri desetljeća predana je umjetnosti koja se vidi i u raskošnom samostanskom vrtu gdje sestra Samuela „ima svoje prste“ jer ta lijepa zelena oaza broji preko stotinu i pedeset vrsta biljaka od kojih je nemalo cvijeća. „Sve što je lijepo i što je ljubav i kao takvo živi i povezuje ljude jest Bog“, kaže ona. U tom duhu živi i samostanski okoliš ali i njezina samostanska soba uvelike oplemenjena biblijskim uprizorenjima koje je napravila. Ipak izrada jaslica najviše joj je „pri srcu“ i voljela bi da je vrijeme adventa i ozračja koje tada vlada među ljudima – stalno. Mnogi su od uradaka sestre Samuele dobivali nagrade, a prikaz Isusovog rođenja kojeg je izradila prije nekoliko godina nalazi se i u Vatikanu. Do božićnog je tjedna doznajemo izradila već dvjestotinjak jaslica s kojima se počinje baviti s prvim danima rujna. Mnoge od njih je poklonila a dio je svoje mjesto našao i na izložbama, uključujući i Hrvatsku kuću u Preradovićevoj 31, gdje se neke, kao dar Gradu Zagrebu, mogu i pogledati odnosno kupiti, ali one koje su izradila djeca iz samostana Sestara Karmelićanki.U ljepoti Samuelinih jaslica moći će uživati i svi koji posjete Baziliku Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici gdje će biti izložene jaslice kako nam je rekla njihova autorica, izrađene od krep papira. Svetost prikaza Isusovog rođenja i ljubav koja se dolaskom Spasitelja treba širiti svijetom, prikazat će se tamo u zemaljskoj kugli. Nadahnuće za te jaslice primila je kaže sestra Samuela od Svevišnjeg, jer sve „ što zna dar je Božji „ koji ona i dalje namjerava dijeliti ljudima.

Snježana Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni