Božinović i Mikec najbolji za Svjetski dan astme 2018.

Božinović i Mikec najbolji za Svjetski dan astme 2018.

(Foto: Pobjednici u glavnoj i posebnim kategorijama)

Svjetski dan astme obilježava se u organizaciji Globalne inicijative za astmu Svjetske zdravstvene organizacije. Cilj obilježavanja je podizanje svijesti društva o samoj bolesti i životu s astmom. Slogan ovogodišnjeg obilježavanja je „Nikad prerano, nikad prekasno. Uvijek je pravo vrijeme za liječenje bolesti dišnih sustava.“

Šahovski turnir za Svjetski dan astme 2018. održan je 27. travnja u Zagrebu, Bauerova 21. Turnir je organizirao Šahovski klub osoba s kroničnim dišnim bolestima “Aer” u sklopu programa Dobar zrak 2018. Igralo se švicarskim sustavom sparivanja u 9 kola i tempom od 7 minuta po igraču s dodatkom 3 sekunde za svaki odigrani potez.

Pobjednici, potpuno izjednačeni u dodatnim kriterijima, bili su majstor FIDE Bogdan Božinović i majstorski kandidat Darko Mikec, obojica s po 7 osvojenih bodova. Treće mjesto sa 6 osvojenih bodova po dodatnim kriterijima je pripalo Marijanu Pehnecu, najboljem senioru iznad 65 godina, četvrto Denisu Jakupecu, a peto najuspješnijoj šahistici Miri Srebro. Skromne predmetne nagrade osvojili su i Borivoj Đurić, najuspješniji igrač do rejtinga 1900, te Darijan Mišak, najuspješniji igrač s dijagnosticiranom astmom.

Poredak na turniru: 1. Bogdan Božinović i Darko Mikec 7 bodova, 3-5. Marijan Pehnec, Denis Jakupec i Mira Srebro 6, 6-7. Borivoj Đurić i Vojislav Poljak 5,5, 8-11. Tvrtko Golemović, Darijan Mišak, Damir Orinčić i Dejan Glišić 4,5, 12-13. Božo Jurišić i Ivan Horvatinec 4, 14. Ivan Pišonić 2, 15. Kristina Komljenović 1 i 16. Alen Vičik bez bodova.

Za ZG-magazin: Dejan Glišić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni