Božinović: Hrvatski policajci su prve žrtve Domovinskog rata

Božinović: Hrvatski policajci su prve žrtve Domovinskog rata

(Foto: www.mup.hr)

“Hrvatska ne zaboravlja što ju je zadesilo. Zagreb pamti ono što je uslijedilo kao odmazda zbog vojne operacije oslobađanja zapadne Slavonije”, poručio je ministar unutarnjih poslova

Prije 23 godine pobunjeni Srbi raketirali su središte Zagreba kao odmazdu za vojni poraz u vojno-redarstvenoj akciji „ Bljesak“.

Žrtva zločinačkog napada, 3. svibnja bio je i policijski službenik Protueksplozijskog odjela Policijske uprave zagrebačke Ivan Markulin koji je smtno stradao tijekom uklanjanja bombica KB-1 raketnog sustava Orkan kojima je raketirana i Klinika za dječje bolesti Zagreb.

U spomen na poginulog policijskog službenika ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je u četvrtak u dvorištu Klaićeve bolnice, na mjestu stradanja položio vijenac i zapalio svijeće.

U izjavi novinarima ministar Božinović je rekao kako su ovo dani kada se svi sjećamo važnih događaja iz Domovinskog rata. Naglasio je kako je u srijedu u Borovom Selu u čast dvanaestorice pripadnika vinkovačke policije poginulih u srpskoj zasjedi održan “Memorijal dvanaestorice redarstvenika”, a danas se sjećamo djelatnika MUP-a Ivana Markulina koji je poginuo obavljajući svoj posao razminiranja.

Ministar je istaknuo kako je hrvatska policija u Domovinskom ratu na svoja pleća preuzela prve napade agresora te u tom trenutku kao najorganiziranija snaga u obrani Hrvatske je sudjelovala u svim akcijama.

Dodao je da hrvatski policajci prve žrtve Domovinskog rata, bilo na Plitvicama, u Borovom selu, na svim ratištima uključujući završne operacije Bljesak i Oluju, ali i obavljajući svoju dužnost kao što je to činio policijski službenik Markulin.

„Mi smo tu da se prisjećamo toga, da istinu o Domovinskom ratu prenosimo hrvatskim ljudima, pogotovo mladim generacijama. Hrvatska ne zaboravlja što ju je zadesilo. Zagreb pamti ono što je uslijedilo kao odmazda zbog vojne operacije oslobađanja zapadne Slavonije. Glavni vinovnici su kažnjeni. Međutim, ništa neće vratiti našeg kolegu Markulina i 726 hrvatskih policajaca poginulih u Domovinskom ratu i ništa nas neće spriječiti da dalje nastavimo tragati za njih 27 koji se vode kao nestali“, istaknuo je ministar Božinović.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni