Božinović: “Hrvatska policija mora osujetiti svaki pokušaj otvaranja novih migracijskih puteva”

Božinović: “Hrvatska policija mora osujetiti svaki pokušaj otvaranja novih migracijskih puteva”

(Foto: MUP)

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je kazao j da je hrvatska policija svojim radom u 2018. godini pridonijela smanjenu ukupnog kriminaliteta za 5,2 posto, a kaznenih djela protiv života i tijela smanjenju za 4,6 posto što je ohrabrujuće. Zahvalio je policiji i na njihovom doprinosu u svim aktivnostima protupožarne djelatnosti ove i prošle godine

Ivana Vranješ

Svečanom akademijom u petak je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog obilježen Dan policije i blagdan njezinog zaštitnika svetog Mihovila. Tom prigodom istaknuta su postignuća hrvatske policije u protekloj godini te najavljeni glavni prioriteti u budućem radu.

U pozdravnom govoru glavni ravnatelj policije Nikola Milina je rekao kako hrvatska policija danas slavi 28 godina svog postojanja, a pripadnici MUP-a su prvi stali u obranu svoje domovine u Domovinskom ratu. Podsjetio je kako je 762 policajca izgubilo život u Domovinskom ratu, 27 redarstvenika proglašeno je nestalim, a više od 3 600 policajaca još i danas osjeća posljedice ranjavanja i stradavanja.

„Od vremena kada su stasali prvi redarstvenici, hrvatska policija raste, razvija se i uspjela je postati moderna policijska organizacija sposobna i spremna odgovoriti svim izazovima modernog društva“, istaknuo je Milina. Kazao je kako je u protekloj godina kvalitetno i učinkovito obavila povjerene zadaće. Izrazio je zadovoljstvo što je i ove godine godine turistička sezona prošla uspješno i sigurno te je postignuto da sigurnost domaćih i stranih turista bude na najvišoj razini. Milina je čestitao i svim policajcima koji su doprinijeli sigurnosti tijekom dočeka hrvatske nogometne reprezentacije.

Unatoč znatnim pomacima, još uvijek previše stradavanja u prometu

Što se tiče postignuća policije, u protekloj godini se velika pažnja posvetila u otkrivanju i suzbijanju krivičnih djela, niz je operativnih akcija bilo usmjereno na suzbijanje korupcije i kriminaliteta, u međunarodnim kriminalističkim istraživanjima policija je uspješno surađivala s kolegama iz inozemstva. Milina je spomenuo i sigurnost u cestovnom prometu, gdje je unatoč znatnom napretku proteklih godina na hrvatskim cestama još uvijek previše stradavanja te je pozvao sve dionike prometa na veću suradnju i angažman.

Naglasio je kako je velik izazov pred hrvatskom policijom što kvalitetnija priprema za prvu polovicu 2020. godine kada Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije.

„Policija je sigurnost, jedna od najvažnijih karika svakog društva koja pomnim postupanjem kod građana razvija osjećaj povjerenja i zaštite. Da bi u tome bila uspješna mora imati jasnu strukturu, vrhunske radne uvjete i čvrste temelje, a temelje čine ljudi s terena, funkcionalno opremljeni i obučeni policajci. Stoga je od samog početka mog mandata ostvarivanje najboljih mogućih uvjeta rada prioritet. Ponosan sam na sve što smo postigli u proteklih godinu dana. Najavljeni cilj o nabavi nužne policijske opreme je premašen, a nabavkom 1000 jurišnih puški započeli smo s uvođenjem hrvatskog naoružavanja u policiji”, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Dodao je i kako internim uštedama i preraspodjelom povećane su plaće najniže plaćenim službenicima sa srednjom stručnom spremom, a onima s visokom i višom spremom vraćena su oduzeta materijalna prava.

Najzahtjevnija i najkompleksnija zadaća

Naglasio je da hrvatska policija danas ima najzahtjevniju i najkompleksniju zadaću, a to je spriječiti nezakonita migracijska kretanja u Europskoj uniji, onemogućiti da se sekularnim kretanjima zlouporabi europski sustav azila i dovodi u pitanje opstojnost schengenskog područja te osujeti svaki pokušaj otvaranja novih kopnenih i morskih migracijskih puteva.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je naglasio kako je temeljna zadaća policije sigurnost i zaštita građana te se njihov rad prepoznaje i cijeni. Kazao je kako postoji kriminal, kažnjiva ponašanja i kaznena djela i u Hrvatskoj, ali je hrvatska policija svojim radom u 2018. godini pridonijela smanjenu ukupnog kriminaliteta za 5,2 posto, a kaznenih djela protiv života i tijela smanjenju za 4,6 posto što je ohrabrujuće i na tome tragu treba nastaviti. Zahvalio je policiji i na njihovom doprinosu u svim aktivnostima protupožarne djelatnosti ove i prošle godine.

„Kao društvo trebamo gajiti povjerenje u institucije, a posebno pritom mislim na hrvatsku policiju. Svojim te djelovanjem u zajednici prvi signal koji ljudima ulijeva sigurnost i povjerenje”, rekao je Plenković. Naglasio je kako je važna zadaća hrvatske policije u očuvanju sigurnosti teritorija i nadzora granica. Izrazio je zadovoljstvo što hrvatska policija i MUP reagiraju na izazove kibernetičkog kriminala te je ustrojena služba kibernetičke sigurnosti.

U sklopu svečanosti je prikazan film o hrvatskoj policiji, a svečanost je uveličao nastup Zbora i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija, te nastup Mladena Bodalca koji je oduševio publiku legendarnim pjesmama Prljavog kazališta.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina dodijelili su godišnje nagrade MUP-a skupini policijskih službenika i pojedinačne godišnje nagrade te medalju za izuzetan pothvat u policijskom postupanju i zahvalnice.

“Volim pomagati ljudima i želim dati svoj doprinos društvu”

Pojedinačne godišnje nagrade dobili su policijski službenik PU zadarske Ivan Ukalović i policijski službenik PU zagrebačke Dubravko Mikulić. Godišnje nagrade dobilo je jedanaest policijskih službenika Uprave kriminalističke policije i PU primorsko-goranske za sprječavanje šverca kokaina iz Južne Amerike u Europu te deset policijskih službenika Uprave kriminalističke policije za sprječavanje šverca ljudima. Medalju za izuzetan pothvat u policijskom postupanju dobio je Renato Greguraš iz PU virovitičko-podravske, a zahvalnice MUP-a su dobili Franjo Mirković, Sajonara Čulina iz USKOK-a te Policijska uprava zagrebačka. Poseban gost Dana policije je bio trener hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić koji je hrvatskoj policiji uručio dres s potpisima reprezentativaca kao znak zahvalnosti za njihovo osiguranje na svečanom dočeku “Vatrenih” u Zagrebu.

„Ova medalja puno znači za mene, za moju daljnju karijeru. Napravio sam jedan pothvat koji je utjecao na sigurnost cijele obitelji i nadam se da će me to motivirati u daljnjem postupanju. Kao policajac radim 15 godina, a kao rukovoditelj policijske postaje Pitomača 10 godina. Odlučio sam se za posao policajca, jer je to bio profesionalni izazov za mene. Nastojim poboljšati svoj rad, volim pomagati ljudima i želim dati svoj doprinos društvu“, rekao je za ZG-magazin Renato Greguraš.

Ponosan na pojedinačnu godišnju nagradu je i policijski službenik PU zagrebačke Dubravko Mikulić.

„Nagradu sam dobio za rješavanje kaznenog djela razbojstva. Kad ste predani svom poslu i kad dobijete nagradu zajednice za ono što dobro radite, onda je to za vas vrhunac. Mi policajci trebamo biti osobe na koje se građani mogu osloniti, bez obzira o kakvom se problemu radi“, istaknuo je Mikulić. Kazao je da je završio srednju policijsku školu i u policiji radi od 1996. godine. Dodao je kako je kao dijete proživio Domovinski rat i razmišljao je o tome da postane profesionalni vojnik ili policajac, ali je ljubav prema policijskom poslu ipak prevladala.

„Kolege i ja smo dobili nagradu za međunarodno kriminalističko istraživanje krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Europu. Riječ je o operaciji NANA. Mi ne radimo za nagrade već zbog našeg zanimanja. No ova nagrada je priznanje jednom dugotrajnom radu koji je jedna mala grupa kriminalista odradila na svjetskom nivou”, rekao je za ZG-magazin Hari Brnad, kriminalist PU primorsko-goranske.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni