Božinović: Do 2030. moramo prepoloviti broj poginulih na cestama

Božinović: Do 2030. moramo prepoloviti broj poginulih na cestama

Upozorio je na opasnosti koje donose nova prometna sredstva

(Foto: MUP)

Grad Zagreb je među 10 gradova na čijim središnjim trgovima se danas obilježava 3. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa i to kampanjom „U modi su nova pravila“.

Na Trgu bana Josipa Jelačića građani su se mogli upoznati s posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i odgovornim ponašanjem u prometu.

Obilježavanju se pridružio i kampanju podržao potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović koji je obišao poligon s vozilima za urbanu mobilnost. Riješio je edukativni kviz te se prigodno fotografirao u znak podrške kampanje.

»Pozdravljam ovu akciju koja se provodi u okviru Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, koji je sveobuhvatan. Kroz taj program se i dodatno opremamo s policijskim vozilima i motociklima. Sve radimo kako bismo promet na hrvatskim prometnicama učinili sigurnijim«, izjavio je Božinović u svom uvodnom obraćanju.

Edukacija korisnika novih prometala

Istaknuo je da nova prometala koriste vrlo mladi ljudi, ali i oni stariji i svi se trebaju educirati i to upravo kroz ovakve akcije.

»Posebno je važno da roditelji budu svjesni da ono što je atraktivno, a tu mislim na ova nova prometna sredstva, da je i potencijalno opasno«, rekao je ministar. Dodao je kako je nužno da svi korisnici moraju naučiti da moraju nositi kacige, da je maksimalna brzina do 25 km/h i da roditelji ne smiju prevoziti djecu na tim vozilima.

»Ove godine smo uspjeli s puno većim prometom (oko 20 milijuna ulazaka u turistickoj sezoni) smanjiti broj poginulih u prometu, iako naglašavam da je svaka žrtva u prometu žrtva previše«, naglasio je Božinović.

Odgovorna vožnja je sigurna vožnja

Pri kraju svog obraćanja istaknuo je da Republika Hrvatska ide prema zamišljenom cilju, a to je da 2030. godine na hrvatskim prometnicama bude upola manje poginulih.

Obilježavanje Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa prati kampanja „U modi su nova pravila“. Cilj kampanje je informirati građane, posebice vozače osobnih prijevoznih sredstava, ali i sve druge sudionike u prometu, o novim prometnim pravilima koja su stupila na snagu posljednjim izmjenama i dopunama Zakona te educirati o važnosti sigurnosti u cestovnom prometu. Nova kategorija vozila, pod nazivom „Osobna prijevozna sredstva“, uključuje vozila poput električnog romobila, električnog monocikla, segwaya, hoverboarda i sličnih.

Krajnji je cilj nove kampanje je dodatno usmjeriti pozornost građana na važnost i nužnost poštivanja prometnih pravila kako bi se smanjio broj prometnih nesreća i ljudskih stradanja na cestama jer samo je odgovorna vožnja sigurna vožnja. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni