Božićni medenjaci i paprenjaci po bakinim receptima

Božićni medenjaci i paprenjaci po bakinim receptima

Zagrepčanka Željka Kruhonja spravlja božićne kolačiće – medenjake i paprenjake tajne recepture. Mirise tradicionalnih slatkiša u njenom su domu uvijek pratile i božićne pjesme poput: Tiha noć, Narodi nam se kralj nebeski …

zeljka_kruhonja
Željka Kruhonja

Tiha noć, sveta noć! Ponoć je. Spava sve, samo Marija s Josipom bdi, divno djetešce pred njima spi, rajski resi ga mir… Stihovi su to poznate božićne pjesme uz koje će se u domu Željke Kruhonja sa zagrebačkog Črnomerca u noći Isusovog rođenja širiti mirisi božićnih kolača, posebice paprenjaka i medenjaka po njenoj i recepturi Željkinih baka.

Ljubav prema kolačima – reći će ta vedra slastičarka – gaji odmalena još dok je gledala mamu i baku dok su spravljale omiljene joj slastice. Prvi je »službeni« kolač ispekla sa šesnaest godina, a bio je to mramorni kolač, kaže rođena Zagrepčanka koja je odrastala u Njemačkoj, u gradiću Hanau nedaleko Frankfurta na Majni – rodnom mjestu glasovite Braće Grimm. Baš kako su se pod njihovim »perom« stvarale poznate bajke, tako se pod Željkinim vještim rukama nemalo oblikuju božićni kolačići – paprenjaci i medenjaci, odnosno glasovite mađarice, šubare, breskvice i drugi bajkoviti »slatkiši«.

Program samozapošljavanja

Nakon povratka iz Njemačke i spleta životnih okolnosti, radišna je žena 2013. godine ušla u program samozapošljavanja. Namjera joj je kaže bila izrađivati jestiva licitarska srca – makaronce, jer dijelom je odrastala uz mirise takvih medičarskih kolačića iz Marije Bistrice. U sklopu obiteljske kuće pokrenula je j.d.o.o. u, kako kaže, »njenom lijepom Zagrebu« i krenula s makaroncima koji, priča nam – baš i nisu išli. Tajne recepture bakinih tradicionalnih paprenjaka i medenjaka prolazile su bolje kod ljubitelja slatkog.

medenjaci_kruhonja

Za njih je brojala više narudžbi iako, kaže, medenjaci i paprenjaci nisu nešto novo. Njeni su, na što je ponosna, nastali od bakinih, ali i recepata njenih teta, mame i uz pokoji osobni »dodatak«. Namjerava recepturu i način izrade potonjih kolačića patentirati, ali to nije baš jeftino pa će zasad o njoj znati – samo ona. Nema slastičarsku radnju već samo proizvodni pogon pa joj kaže narudžbe treba uputiti par dana ranije.

Za izradu medenjaka treba joj dva dana jer tijesto mora odstajati (»predahnuti«) budući je oplemenjeno s pola kilograma meda. Paprenjake, za koje nam rauzmljivo neće otkriti recepturu, izrađuje i oblikuje u kalup(čić)ima poput licitarskih srca i drugih »uzoraka«. Orasi, med, brašno, limunova korica, cimet, prirodne boje, soda bikarbona, a ne prašak za pecivo i maslac dio su sastojaka koje koristi za svoje slatke uratke.

Da je to bajkovit spoj potvrđuju ljubitelji njenih kolača koji je iznalaze na Facebooku, ali je zovu i na mobilni telefon 091 59 33 534. Željka kaže kako joj posebno raduje jedan gospodin koji svakoga mjeseca naručuje za svoju unučicu kilogram medenjaka raznih oblika od srčeka, patkica do zvjezdica. Nešto su manjih »uzoraka« od uobičajenih jer curica ima tek dvije godine.

Ime tvrtke – sinonim posudice za šećer

mijesani_kolaci_kruhonjaNaziv je tvrtke radišne slastičarke »Mala cukerica« što je sinonim malih, neakadašnjih porculanskih i(li) keramičkih posudica (doza) za držanje šećera. Pričajući o blagdanu Božića, Željka se prisjetila kako su pored nezaobilaznih medenjaka i paprenjaka tradicionalno, na božićnom stolu u njenom djetinjstvu morala biti orehnjača i makovnjača odnosno druga dizana tijesta, prhka poput vanilin kiflica, a mjesto je iznalazio i kolač od rogača. Naša sugovornica otkriva kako su njoj u vrhu uvijek bili kolači sa sirom, ponajviše gibanica.

Iako je život u Njemačkoj odavno iza nje, prisjetila se kolača koji su tamo neizostavni za božićnih blagdana. Riječ je o onima s okusom anisa, koji su joj i danas ostali u sjećanju. Svojeg životnog supatnika, kako se našalila, Petra Sekereša, tajnika Vijeća mađarske nacionalne manjine grada Zagreba, kao i sina Zvonimira obavezno za blagdane, a i češće dariva slanom varijantom pogačica čvarkušica i sličnih »slanaca«. Ovih su dana, doznajemo, posebno traženi medenjaci i paprenjaci raznih oblika od cvjetića, zvjezdica do pahuljica…

kolac_madarica_kruhonja
Nezaobilazna “mađarica”

Slatke delicije samouke slastičarke nastaju u inspirativnoj atmosferi koji joj stvaraju mirisi potrebnih sastojaka, ugodom dražeći nosnice. Htjela je Željka svoju ljubav prema izradi kolača pokazati i Zagrepčanima i nekako se kaže spojiti sa Turističkom zajednicom grada pa i sudjelovati na božićnom sajmu na Zrinjevcu. Nije to kaže mogla jer početna se cijena licitacije prodajnih kućica vrtjela oko 17.000 kuna. Kakogod, to što nije bila na ovom adventskom uprizorenju neće je priječiti da uživa u okusima svojih paprenjaka i medenjaka i u svetosti božićne noći ispija njoj omiljeni čaj od mente.

Snježana Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni