Božićni koncert Slovaka u Zagrebu

Božićni koncert Slovaka u Zagrebu

Posjetitelji će moći uživati u zvucima fujare, dvometarske frule koju danas malo tko svira jer je riječ o složenom i kompliciranom narodnom instrumentu

Predstojeće blagdane Božić i Silvestrovo nacionalna manjina Slovaka u Zagrebu obilježit će predbožićnim koncertom u utorak 16. prosinca u 18 sati u prostorijama Češkog narodnog doma u Šubićevoj 20. Slavljeničku atmosferu upotpunit će umjetnici iz Saveza kulturno umjetničkih društava Slovaka „Franjo Strapač“ iz Markovca Našićkog s izvedbom slovačkih narodnih plesova. Glazbeni dio popratit će Tatjana Buha svirajući na slovačkom narodnom instrumentu „fujari“ uz koreografiju Branka Bakse. Posjetitelji će moći uživati u zvucima fujare, dvometarske frule koju danas malo tko svira jer je riječ o složenom i kompliciranom narodnom instrumentu kojem se već duže vrijeme posvetila Tatjana Buha članica SKUD-a iz Našićkog Markovca.

Organizatori blagdanske svečanosti su Predstavnik slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Matica Slovačka Zagreb i Društvo Slovačko – hrvatskog prijateljstva. Početkom 1992. godine u Zagrebu je osnovano „Hrvatsko-čehoslovačko društvo“ u kojem su pripreme za osnivanje Matice Slovačke Zagreb, kao devetog ogranka Matice slovačke u Hrvatskoj sa sjedištem u Našicama, započele u prvoj polovici 1995. U osnivanju tog ogranka u Zagrebu, značajnu je pomoć sunarodnjacima pružio prvi veleposlanik Slovačke Republike u Hrvatskoj i BiH , prof. dr. Matuš Kučera. Matica Slovačka danas ulaže napore kako bi iznjedrila susrete slovačkih umjetnika, kulturnih djelatnika i drugih intelektualca sa Slovacima u Hrvatskoj. U 2011. godini Zagreb je brojao 207 pripadnika slovačke nacionalne manjine. (S. K.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni