Božić u dolini Neretve

Božić u dolini Neretve

Opuzenka Tiha Blažević dočekat će blagdan Božića uz prigodne tradicionalne pjesme, uz miris kuhanog vina i puricu s mlincima. Svetost Isusova rođenja uveličat će i obitelj na okupu kao najveće joj blago…

Snježana Kratz

»Narodi nam se Kralj nebeski, od Marije čiste Djevice«, stihovi su to koji će se razlijegati domom Tihe Blažević iz Opuzena u zlatnoj dolini Neretve. Ispunit će njeno obiteljsko gnijezdo note poznate pjesme kojima se slavi Isusovo rođenje, a po gitari će ih prebirati suprug joj Dane. I drugim blagdanskim glazbenim »čestitkama« poput Tihe noći, U to vrijeme godišta, podarit će Opuzenka ljubav svojoj obitelji, a odaslat će je, kako kaže svim ljudima.

Prisjetit će ona Tihu i na studentske dane, koje je provela u dragom joj Zagrebu, na studiju na Prirodno matematičkom fakultetu. Tamo je u studentskom Domu na Šari provela dio mladosti, koju joj je ispunila i ljubav prema suprugu, s kojim je u bračnoj zajednici više od četiri desetljeća. Božićno je vrijeme posebno, jer svetost tog dana okuplja obitelj(i) i kazuje što je čovjeku ishodište sreće i ispunjenja. Tihina kćer je ovih dana pristigla iz Njemačke pa je veselje utoliko veće. Pripremat će se obiteljska trpeza i kolači(ći) koje će baki pomoći raditi i Tihina sedmogodišnja unučica Zoe.

Na Badnjak bakalar, za Božić purica s mlincima

»Za Badnjak ćemo pripremiti već tradicionalno bakalar, a za Božić će (za)mirisati purica s mlincima pristigla nam iz Zagorja, uz krumpir i francusku salatu«, kaže Tiha. Dodaje kako su im božićni blagdani nezamislivi bez tamošnjih suhih kolačića rafiola punjenih orasima, a u obliku su polumjeseca. Izgledaju kao tijesto raviola, koji se kuhaju kao prilog jelima. Bit će i napolitanki iz domaće radinosti i to od oblatni. Neće im, kaže naša sugovornica, nedostajati slatkog kao ni kuhanog vina, crne blatine sa uvijek im ugodnim mirisom cimeta. Imaju i slavonsko bijelo vino graševinu, pa su s ponudom šale se supružnici »pokrili« veći dio Hrvatske. Bi će tu i kruh ispod peke i liker od mandarina, rad vrijedne Tihe.

Blagdani na Tihinom imanju ne mogu proći ni bez voća svakojake vrste. Jer na svom obiteljsko poljoprivrednom gospodarstvu uzgajaju mandarine, naranče, kivi, limun, žižule, ali i egzotičnu feijou. Imaju i ukrasnih banana, smokava a svakodnevica su i mirisi im ljekovitog bilja od lavande, origana, bosiljka do ružmarina, mente, lovora… Oplemenile su dom naše sugovornice i ruže od kojih vrijedna žena spravlja sok kao i za svoj gušt marmeladu od mandarina. Zažive kod nje i arancini, ušećerene korice svih vrsta citrusa koje ima na OPG-u.

Cijeli dom miriše po mandarinama

Košara proizvoda na bazi mandarine

»Ovih nam je dana završila berba mandarina, pa u kući sve miriše po njima, a čeka nas u veljači i branje naranči mjesečarki«, najavljuje Opuzenka poslove iza Silvestrova. Imaju ona i suprug joj stotinjak stabala mandarina koje obrađuju sad kad su u mirovini. Stanje sa nepredvidivom i nezaobilaznom koronom zasad im ne pada teško jer nisu u doticaju s velikim grupama ljudi. Uglavnom Tiha i Dane sami rade u svojem voćnjaku i na gospodarstvu, pa nema bojazni od zaraze. Rezidba, gnojidba, briga oko bilja zadaju im svakodnevnog posla pa ne izostaje i dobra im fizička sprema.

Kad se sve »podupla« s mnogo vitamina, ponajprije od citrusa – zdravlje je svud oko njih, kažu nam. Vrijeme ih također služi, jer još uvijek u svojoj dolini Neretve mogu (po)piti kavu na suncu i do 17 stupnjeva. Bog ih je, govore nam, podario lijepim vremenom pa je i volje za život dosta, bez obzira na sva sumorna stanja koja su nam se dogodila u ovoj 2020. godini. »Ne može nam i neće Bog uzeti sve, eto nas je darivao obiljem sunca i plodova i hvala mu na tome«, zaključuje Tiha.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni