Bozanić upozorio: Situacija s kreditima mnoge dovodi do egzistencijalnog sloma

Bozanić upozorio: Situacija s kreditima mnoge dovodi do egzistencijalnog sloma

»Teško se oteti dojmu da se ne radi o lihvi u pravom smislu te riječi jer se čini da su korist za jedne (za banke), a gubitci za druge (za hrvatske građane) u očitom nerazmjeru s protučinidbom«, ustvrdio je kardinal

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u svojoj uskrsnoj poruci upozorava kako u hrvatskom društvu sve više svjedočimo nemilim događajima i okolnostima u kojima su pojedinci i obitelji dovedeni do krajnjih granica životne izdržljivosti. »Ne možemo ostati ravnodušni pred bolnim iskustvima kao što su teškoće pri zapošljavanju, osobito mladih, gubitak vlastitoga doma, nemogućnost uzdržavanja i školovanja djece, rast broja onih koji ovise o pomoći karitativnih i drugih socijalnih ustanova«, ističe kardinal u danas objavljenoj poruci te odaje priznanje svim djelatnicima i podupirateljima Caritasa koji je sve zauzetiji u pomoći najugroženijima.

Zagrebački nadbiskup sa žaljenjem spominje kako su u posljednje vrijeme neke situacije s bankovnim kreditima u nas dovele tisuće hrvatskih građana u stanje siromaštva, a mnoge od njih i do egzistencijalnoga sloma. »Teško se oteti dojmu da se ne radi o lihvi u pravom smislu te riječi jer se čini da su korist za jedne (za banke), a gubitci za druge (za hrvatske građane) u očitom nerazmjeru s protučinidbom. Nažalost, čini se da su već od početka u nas zakazali kontrolni mehanizmi koji trebaju štititi građane, dok su u nekim državama središnje banke na vrijeme spriječile slične procese na svom financijskom tržištu (na primjer u Austriji)«, ističe kardinal Bozanić. Pri tome navodi da je papa Franjo, još kao nadbiskup Buenos Airesa, govorio o novom imperijalizmu novca koji je sposoban u trenutku osiromašiti mnoge obitelji. Kao papa izričito je osudio lihvu i potaknuo državne institucije da je spriječe i da pojačaju svoja zauzimanja za žrtve lihve: »Kada obitelj nema što jesti jer mora lihvarima platiti zajam – rekao je papa Franjo – to nije humano, a ta dramatična socijalna muka teško ranjava nepovredivo dostojanstvo ljudske osobe (Audijencija u srijedu 29. siječnja 2014.)«.

Potreba za boljom zakonskom regulativom

»U hrvatskom slučaju apeliram na sve odgovorne i umiješane u te teške situacije bankovnih kredita da u okviru sustava nađu rješenje i pravično rasporede terete. Sada nitko nema pravo pilatovski prati ruke, osobito ne ako je propustio ono što je bio dužan učiniti. Državne vlasti ne smiju dopustiti da se ta pitanja pokuša samo kozmetički rješavati jer svako guranje problema pod stol stvara nove poteškoće i napetosti te ugrožava građanski mir«, ocijenio je kardinal Bozanić.

Zaključio je kako je država dužna, da bi se spriječilo slične incidentne događaje, razborito prići boljom zakonskom regulativom. Vjernicima »i svim ljudima dobre volje« preporučio je da se čuvaju agresivnih propaganda koje obećavaju jeftinu zaradu. »A budući da je Sveto pismo trajna poruka, nadahnuće može biti preporuka starozavjetnoga Siraha i za neke sasvim nove vidove našega suvremenoga života: Nemoj da osiromašiš gosteći se pozajmljenim novcem kad ništa nemaš u tobolcu svojem (Sir 18,33). Zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić svoju je poruku završio razmišljanjem kako osjeća da nam je potrebno puno više opreznosti, zajedništva, komuniciranja, solidarnosti, međusobnoga poštovanja i osjetljivosti. Posebno to vrijedi kad se radi o najugroženijima u društvu. »Pred tim pojavama potrebno je smoći snage i nove političke volje te pokrenuti društvene mehanizme koji će otvarati obzore nade«, dodao je. (IKA / ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni