Bozanić: U slabašnom tijelu svetog Leopolda prepoznajmo Božju jakost

Bozanić: U slabašnom tijelu svetog Leopolda prepoznajmo Božju jakost

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić prisustvovao je svečanom dočeku tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića, hrvatskoga kapucina i jednoga od dvojice zaštitnika Godine milosrđa, koje je iz Padove u srijedu stiglo u Zagreb, gdje će boraviti do 18. travnja.

Nakon euharistijskog slavlja vjernici su mogli obići tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića, a u 22 sata ispred zagrebačke prvostolnice održan je obred ispraćaja kojega je predvodio zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.

Nakon toga tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića prevezeno je u crkvu Sv. Leopolda u zagrebačkoj Dubravi, gdje je uslijedilo bdjenje.

Kardinal Bozanić je u nagovoru ispred Zagrebačke katedrale u nazočnosti mnoštva vjernika i svećenika ukazao na činjenicu da »tijelo svetoga Leopolda Bogdana Mandića sada dolazi u blizinu zemnih ostataka blaženoga Alojzija Stepinca koji je prvi u našoj domovini počeo širiti njegovo čašćenje«.

Dodao je kako ta blizina iste svetosti, očitovane u raznim životnim i crkvenim poslanjima, poziva nas da promatramo svoj život i jasnije otkrivamo komu nas Bog šalje i na koji ga način možemo najviše proslaviti.

»Ne smije se previdjeti da je sakrament pomirenja, zajedno s euharistijom, živo srce kršćanstva«, istaknuo je kardinal Bozanić. »Danas je pred nas postavljeno propadljivo i slabašno tijelo poniznoga hrvatskog kapucina Bogdana Mandića iz Herceg-Novog, o sto pedesetoj godini njegova rođenja, da se ne obeshrabrimo i da u slabosti prepoznamo Božju jakost, da vidimo iz čega se Crkva rađa i radi čega smo pozvani biti živi članovi Crkve«, rekao je zagrebački nadbiskup.

Podsjetio je kako je sveti Leopold gotovo trideset godina satima bio u ispovjedaonici – maloj sobici, dočekivao i slušao ljude te služio opraštanju kojim je Bog vraćao ljude u život, obnavljao snagu i liječio rane.

Kardinal Bozanić molitvu je završio riječima: »Sveti Leopolde, zagovaraj nas da vidimo Božje Milosrđe, da mu pristupimo i da živimo i njegovoj milosti«.

Svečano euharistijsko slavlje u nazočnosti brojnih vjernika predvodio je u Zagrebačkoj katedrali sisački biskup mons. Vlado Košić. (IKA / Hina)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni