Bozanić: Što rade država i sindikati kad toliki radnici ostaju bez plaće?

Bozanić: Što rade država i sindikati kad toliki radnici ostaju bez plaće?

Kardinal je podsjetio na visoku stopu nezaposlenosti, radnike koji ne primaju plaću, mladež kojoj se ne otvara nova perspektiva te poduzeća i institucije koje propadaju

»Što rade državne institucije i što rade sindikati koji ostavljaju da su toliki radnici bez plaće?«, upitao je kardinal Josip Bozanić na jučerašnjem predstavljanju zbornika Kultura rada u Hrvatskoj. Peti hrvatski socijalni tjedan, Zagreb, 21.-23. listopada 2011., a priopćeno je danas iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Zagrebački nadbiskup je, prenosi se u priopćenju, rekao kako je s jedne strane radostan, a s druge strane i žalostan. »Radostan sam jer smo dobili ovu knjigu koja nudi toliko dobrog i korisnog sadržaja za hrvatsko društvo, a žalostan zbog toga što dok je čovjek čita vidi da se stvari nisu pomakle«, istaknuo je.

Kardinal je podsjetio na visoku stopu nezaposlenosti, radnike koji ne primaju plaću, mladež kojoj se ne otvara nova perspektiva te poduzeća i institucije koje propadaju. U tom procesu, smatra Bozanić, prvi potez ne povlači kler jer je on zadužen za poučavanje i produbljivanje socijalnog nauka Crkve, već laici koji će probuditi nove inicijative.

»Neka ovo predstavljanje bude znak u kretanju nabolje u našem hrvatskom društvu jer situacija vapi i zove«, zaključio je kardinal Bozanić.

Zbornik je predstavljen u organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije i Kršćanske sadašnjosti u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu. Osim Bozanića na njegovom su predstavljanju govorili još i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, sisački biskup Vlado Košić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i urednik Zbornika Stjepan Baloban, Drago Čengić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i Petar Lovrić iz Udruge malih i srednjih poduzetnika. (B. J. / ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni