Bozanić: Bez ikakve zadrške trebamo isticati istinu o Jasenovcu i drugim logorima

Bozanić: Bez ikakve zadrške trebamo isticati istinu o Jasenovcu i drugim logorima

(Foto: IKA)

Zagrebačka nadbiskupija i Židovski informativni centar Hatikva u četvrtak su obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta molitvenim komemorativnim skupom ispred zagrebačke katedrale na kojoj je otkriven masivan transparent na hebrejskom i hrvatskom jeziku. U sredini je napisano “27. 1. Dan sjećanja na žrtve holokausta”.

U svom govoru zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić je istaknuo da spomen i u židovstvu i u kršćanstvu na živ način povezuje sadašnjost i budućnost, jer dok se spominjemo žrtava neljudskog postupanja i pokušaja da se uništi židovski narod, susrećemo se s tajnom zla, ali ga ne gledamo samo u okviru prošlosti, nego smo ga svjesni i u sadašnjosti.

„Ideologija rasizma usmjerena prema Bogu i čovjeku nastala je na neistini o čovjeku i o židovskom narodu, širila se mržnjom do neizrecive mjere patnji koju ni riječi ni slike ne mogu izraziti“, kazao je kardinal Bozanić.

Naglasio je da za Dan sjećanja na žrtve Holokausta izabran 27. siječnja, dan oslobođenja Auschwitza, simbola stradanja šest milijuna Židova, simbola svih nacističkih i fašističkih logora širom Europe.

„Moramo dati posebnu pozornost onome što se dogodilo u našoj sredini, u Hrvatskoj, bez ikakve zadrške govoriti o strahoti Jasenovca i drugih logora, stratišta nevinih ljudi“, poručio je kardinal Bozanić.

Molitveno-komemorativnom skupu su nazočili predstavnici židovskog naroda, Svjetskog židovskog Kongresa, Vlade, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni