Botanički vrt uvodi naplatu ulaza

Botanički vrt uvodi naplatu ulaza

Botanički vrt PMF-a od ove godine uvodi naplatu ulaza. Redovna ulaznica će koštati 10 kuna, dok će za učenike, studente i umirovljenike koštati 5 kuna. Moći će se kupiti i sezonske ulaznice po cijeni od 150 do 300 kuna. Vrt će biti otvoren od ožujka, čim stigne proljetno vrijeme.

Voditelj Botaničkog vrta dr. sc. Vanja Stamenković uvođenje naplate obrazlože financijskom situacijom u kojoj se ta ustanova zatekla.

Navodi kako je niz nemilih događaja protekle godine postavio pred upravu Vrta, Biološki odsjek i Prirodoslovno-matematički fakultet mnoge probleme i izazove. »Zbog pandemije zaustavljen je očekivani dotok novca kojim bismo restaurirali naše stare građevine«, naglašava Stamenković. Dodaje kako se smanjio broj domaćih i stranih posjetitelja, a usporili su se i planovi i započeti radovi revitalizacije Vrta…

»Potresi su dodatno oslabili našu staru lijepu (i oronulu) arhitekturu, ostavljajući ipak nadu sa će se Vrt slijedećih godina, kao i čitavo povijesno središte grada sustavno obnavljati, a Zagreb razviti u još ljepšu metropolu, kako je to bilo nakon velikog potresa 1880.«, nada se voditelj Vrta.

Pomoć Grada

Podsjeća na neke provedene zahvate koji su provedeni uz novčanu pomoć Grada Zagreba. Među njima su obnova javnog zavoda kojega je projektirao čuveni arhitekt Milan Lenuci, a dovršena je i otvorena sjenata šetnica profesora A. Heinza, koja je trajni prolaz između Mirarmarske i Crnatkove ulice.

Stamenković tvrdi da su ih ta ulaganja ostavila u dugovima koja moraju namiriti ne bi li pokrenuli druge nužne obnove. Prije svega to se odnosi na nastavak obnove starog izložbenog staklenika te izvornu ogradu Vrta, ali i kuću uprave, gospodarske zgrade i uzgojne staklenike te infrastrukturu koju također treba popraviti i nadograditi.

Za veće investicije kaže da će se i dalje oslanjati na pomoć Grada i EU fondove, ali tvrdi da manja održavanja i popravke te nabavku strojeva i alata moraju pokrivati vlastitim prihodima.

Saša Šimpraga iz građanske inicijative »1postozagrad« ustvrdio je na Twitteru kako je naplata ulaza u Botanički vrt »nakarada i predstavlja direktno kršenje ugovora o donaciji zemljišta koji ima jedan jedini uvjet: da ulaz zauvijek bude besplatan«.

Šimpraga dodaje kako je cijena ulaznice je tu nebitna, već je poštivanje ugovora stvar principa i kulture, pa i poštovanja Zagreba.

 B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni