Botanički vrt – međunarodno prepoznata zagrebačka atrakcija

Botanički vrt – međunarodno prepoznata zagrebačka atrakcija

Mnoštvo boja, prekrasna hortikultura i osjećaj osamljenosti u samom središtu grada ono su zbog čega vrijedi iskoristiti blagodati koje pruža taj zagrebački vrt, ocjenjuju turisti

Mrežna stranica TripExpert.com uvrstila je Botanički vrt među najljepše atrakcije Zagreba. Ovo priznanje gradu i vrtu dodijelio je tim profesionalaca i stručnjaka, piše Katarina Butković za Zagreb-danas. Na popisu najzanimljivijih odredišta našle su se (upravo tim redom): Medvednica, Muzej prekinutih veza, Hrvatski muzej naivne umjetnosti, Strossmayerova galerija starih majstora, Kamenita vrata te Botanički vrt.

Mnoštvo boja, prekrasna hortikultura i osjećaj osamljenosti u samom središtu grada ono su zbog čega vrijedi iskoristiti blagodati koje pruža taj zagrebački vrt, ocjenjuju turisti.

Botanički vrt ima bogatu zbirku biljaka. Mnoge od njih vrlo su rijetke vrste pa im je posvećena posebna pozornost.

Osim biljaka tu su i prekrasno uređene staze za šetače, drveni most, arhitektura, sjenica koja pruža zaštitu i odmor, zanimljiv dječji vrt i još puno toga.

Novost je da svatko može usvojiti biljku ili klupu i tako pomoći da ovaj biser Lenucijeve potkove bude zauvijek naš zeleni raj u kojem imamo osjećaj kao da nismo usred gradske vreve.

Za one koji ne znaju: začetnik ideje o potrebi osnivanja botaničkog vrta bio je prof. dr. Bohuslav Jiruš, prvi profesor botanike na Zagrebačkom sveučilištu, a njegov nasljednik profesor Antun Heinz ideju je uspio i ostvariti osnovavši Botanički vrt 1889. godine. Te je godine izradio glavni nacrt po kojemu je vrt oblikovan. Prvi radovi počeli su 1890. godine, a prva sadnja obavljena je 1892. (zg-mag)