Botanički vrt dobio Sjenatu šetnicu

Botanički vrt dobio Sjenatu šetnicu

Botanički vrt je u ponedjeljak napokon dobio svoju južnu ogradu – Sjenatu šetnicu prof. Antuna Heinza vrijednu oko tri milijuna kuna i to 131 godinu nakon svog osnutka.

Riječ je o šetnici u obliku pergole dugačkoj 320 metara koja spaja pješački most na Miramarskoj cesti i Runjaninovu ulicu te građanima pruža mogućnost prolaska kroz Botanički vrt umjesto da hodaju željezničkim nasipom.

Novu šetnicu otvorili su gradonačelnik Milan Bandić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, dekanica PMF-a Aleksandra Čižmešija i v.d. Voditelja Botaničkog vrta Vanja Stamenković.

»Ova će šetnica imati trostruku ulogu – bit će to južna ograda Botaničkog vrta, zatim jedna posebna konstrukcija za veliku zbirku penjačica te trajni pješački koridor neovisan o radnome vremenu vrta«, rekao je gradonačelnik posebno istaknuvši ljepotu šetnice, dok je rektor Boras dodao kako je ovo još jedna potvrda sinergije i zajedništva Sveučilišta i Grada Zagreba.

Sjenica je izgrađena od čeličnih elemenata, a služit će za uzgoj bogate i vrijedne zbirke penjačica iznimno važnih za sveučilišnu nastavu botanike, hortikulture, farmacije i šumarstva, a ima i nekoliko sjenica s klupama za kratak predah tijekom šetnje.

Grad je u ovu investiciju uložio 2 milijuna kuna.

Budući da je Šetnica i dalje dio Vrta pa na njoj vrijede i vrtna pravila, posebice ona koja se odnose na zabranu prolaska vozilima i uvođenja pasa. (zg-magazin.com.hr / zagreb.hr)