Bošnjaković: Stvaramo uvjete za brže, bolje i učinkovitije pravosuđe

Bošnjaković: Stvaramo uvjete za brže, bolje i učinkovitije pravosuđe

Kao važnu mjeru spomenuo je osnivanje trgovačkih društava digitalnim putem od 1. studenoga 2019. godine što će olakšati ulazak u poslovni svijet

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u utorak je na poslovnom ručku Američke gospodarske komore (AmCham) u zagrebačkom hotelu Esplanade predstavio dosadašnje rezultate i najavio buduće planove u reformi pravosuđa.

Naglasio je da je cilj stvoriti uvjete za brže, bolje i modernije pravosuđe, a neki se pomaci i vide, poput smanjivanja neriješenih predmeta na sudovima s 1,5 milijuna u zadnjih desetak godina na 350 tisuća, a taj današnji broj se želi još smanjiti. Ministar je rekao da su spojena 24 općinska i 22 prekršajna suda.

„Na taj smo način došli do 34 suda koji objedinjavaju prekršaj i klasično sudovanje općinskih sudova. Dobili smo broj određenih sudaca koje možemo rasporediti na neka nova područja te možemo biti brži i efikasniji”, pojasnio je ministar Bošnjaković. Naglasio je da se želi napraviti snažna digitalizacija pravosuđa.

„Stvorili smo uvjete da svi sudionici trgovačkih sudova komuniciraju digitalnim putem. To je veliki iskorak i važna mjera, jer štedi vrijeme i novac te dovodi do ubrzanja procesa. Stvaramo uvjete i za široku primjenu te mjere na svim vrstama sudova, a posebno općinskim sudovima i ona će biti vidljiva u primjeni slijedeće godine“, izjavio je ministar.

Kao važnu mjeru spomenuo je osnivanje trgovačkih društava digitalnim putem od 1. studenoga 2019. godine što će olakšati ulazak u poslovni svijet. Pojasnio je da je to dio projekta “Start” Ministarstva gospodarstva i za poslovne ljude će se pojednostavniti administrativne barijere.

„Trgovačko društvo moći će se na svojevrstan način osnovati u sobi, digitalnim putem popune se obrasci i to digitalno dolazi na sud koji donosi odluku o registraciji, a nakon toga sve ide na jednostavniji način“, istaknuo je ministar Bošnjaković. Najavio je i daljnje informatičko objedinjavanje zemljišnih knjiga i katastara u Centru dijeljenih usluga.

Izvršna direktorica Američke gospodarske komore Andrea Doko Jelušić je rekla da je prema istraživanju poslovnog okruženja AmCham-a od kraja prošle godine, uz porezno opterećenje rada i nedostatak adekvatne radne snage kao ograničavajući faktor za poslovanje u Hrvatskoj prepoznat i nestabilan regulatorni okvir.

„Zbog važnosti i utjecaja koje pravosuđe ima u stvaranju povoljne poslovne klime i unaprijeđenja mogućnosti za ulaganje Odbor za pravosuđe AmCham-a je tijekom ove godine pripremio tri stajališta. To su preporuke za efikasnije vođenje sporova male vrijednosti, preporuke za povećanje efikasnosti rada sudskog Registra i preporuke za edukaciju i specijalizaciju u pravnoj profesiji“, istaknula je Doko Jelušić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni