Borisu Špremu posmrtno Nagrada Grada Zagreba

Borisu Špremu posmrtno Nagrada Grada Zagreba

Odbor je temeljem mišljenja stručnih radnih skupina usvojio još 15 prijedloga za Nagradu Grada Zagreba

Na prijedlog predsjednika  Odbora za javna priznanja Davora Bernardića, koji su jednoglasno prihvatili svi članovi Odbora, Odbor predlaže Gradskoj skupštini Grada Zagreba da se Nagrada Grada Zagreba posmrtno dodijeli Borisu Špremu, bivšem predsjedniku Gradske skupštine Grada Zagreba i Hrvatskog sabora.

Naime, Odlukom o javnim priznanjima Grada Zagreba propisano je da se u jednoj godini može dodijeliti najviše 15 Nagrada Grada Zagreba. Iznimno, prema članku 25. stavcima 2. i 3. Odluke, Odbor može predložiti kandidata koji nije predložen u postupku javnog natječaja. Taj prijedlog Odbora ne ulazi u broj nagrada određenih Odlukom ako Odbor utvrdi 15 prijedloga na temelju javnog natječaja.

Predsjednik Odbora za javna priznanja u obrazloženju je istaknuo da se Borisu Špremu nagrada, na žalost, dodjeljuje posmrtno, ali da „ne smijemo zaboraviti njegove iznimne zasluge i doprinos demokratizaciji na mnogim vodećim pozicijama, ustrajnim, dugogodišnjim, samozatajnim i principijelnim političkim radom, vrsnim pravnim znanjem i nastojanjem da hrvatsko zakonodavstvo bude što kvalitetnije, pravednije i socijalno osjetljivije. Svojim radom, znanjem i razumijevanjem ljudi, svojim političkim i moralnim integritetom, svojim poštenjem i skromnošću u poslu bio je uzor svima i cijenili su ga i voljeli građani njegova omiljenog grada Zagreba i cijele Hrvatske.“

Davor Bernardić se osvrnuo i na obiteljsku, prijateljsku i ljudsku vrijednost Borisa Šprema, što je teško sažeti i opisati u nekoliko rečenica, stoga mu je drago da su prijedlog podržali svi članovi Odbora te je uvjeren da će ga gradski zastupnici na 48. sjednici, 21. ožujka 2013., jednoglasno prihvatiti.

U privitku se nalaze svi prijedlozi s obrazloženjima za 15 ovogodišnjih dobitnika Nagrade Grada Zagreba, prijedlozi za dobitnike Plakete Grada Zagreba te obrazloženje prijedloga Odbora za javna priznanja za dodjelu Nagrade Grada Zagreba Borisu Špremu.

Odbor je temeljem mišljenja stručnih radnih skupina usvojio još 15 prijedloga za Nagradu Grada Zagreba:

1. Dejan Aćimović, dramski umjetnik, akademski glumac i redatelj  – za režiju i produkciju dugometražnoga dokumentarnog filma “Kralj” o životnoj i sportskoj priči hrvatskog paraolimpijca sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem Darka Kralja.

2. Prof. dr. sc. Mijo Bergovac, predsjednik Zavičajnog društva Međimurje – za zasluge i postignute rezultate u sveučilišnoj nastavi, medicinskoj znanosti, istraživačkoj medicini u kardiologiji i organizaciji kardiološke hitne službe, poznate u hrvatskoj i prepoznate u europskoj medicinskoj javnosti.

3. Dunja Brozović Rončević, glavna urednica, Lana Hudeček i Milica Mihaljević, urednice, te autori: Matea Birtić, Goranka Blagus Bartolec, Lana Hudeček, Ljiljana Jojić, Barbara Kovačević, Kristian Lewis, Ivana Matas Ivanković, Milica Mihaljević, Irena Miloš, Ermina Ramadanović i Domagoj Vidović – urednici i autori Školskog rječnika hrvatskoga jezika.

4. II. GIMNAZIJA – za 100. obljetnicu uspješnog rada ugledne uzorne javne ustanove i postignute iznadprosječne rezultate u teorijskom i praktičnom radu u odgoju i obrazovanju.

5. Prof. dr. sc. Vera Garaj-Vrhovac, znanstvena savjetnica na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu, redovna profesorica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, predsjednica Hrvatskoga genetičkog društva – za izniman  doprinos u znanosti i visokom obrazovanju.

6. Mila Kirinčić-Degan, sopranistica – za iznimno uspješnu i dugu karijeru dramskog soprana.

7. Orguljaši Ante Knešaurek i Pavao Mašić – za integralnu izvedbu djela za orgulje Johanna Sebastiana Bacha, jedinstven umjetnički pothvat ne samo u hrvatskim nego i u svjetskim razmjerima.

8. Sonja Manojlović, pjesnikinja – u povodu objave knjižice poezije A sa šest labradora na more putovat ću (Biblioteka časopisa Poezije, HDP, Zagreb, 2012.), za jedan od najrelevantnijih tragova u suvremenoj hrvatskoj poeziji u kojoj je kontinuirano prisutna nekoliko desetljeća.

9. Prof. dr. sc. Boris Pegan, otorinolaringolog i otokirurg – za promicanje zdravstva, ponajprije vrhunskim postignućima u operativnom liječenju gluhoće, u povodu umirovljenja i odlaska s položaja predsjednika Povjerenstva za ugradnje umjetnih pužnica u Republici Hrvatskoj.

10. Sandra Perković, atletičarka, članica Atletskog kluba Dinamo – Zrinjevac, olimpijska pobjednica u bacanju diska – za izvanredne sportske rezultate u prošloj godini, u kojoj je na 14 nastupa 13 puta pobijedila i jednom bila druga.

11. Dr. sc. Vlatko Previšić, znanstveni savjetnik i redoviti profesor u trajnom zvanju – za neprekidan četrdesetogodišnji znanstveni, nastavni i pedagoški rad na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kojim je značajno unaprijedio, u teorijskom i praktičnom smislu, odgoj i obrazovanje u gradu Zagrebu i šire u Hrvatskoj.

12. Mladen Stilinović – za izložbu Nula iz vladanja, otvorenu 30. studenoga 2012. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je predstavljen njegov rad tijekom 4 desetljeća, od crteža i kolaža te eksperimentalnih filmova s početka 70-tih do posljednjih instalacija kroz koje se umjetnički prelamaju novi politički, ekonomski i jezični odnosi.

13. Božo Šimleša, novinar, publicist, humanist – za višegodišnji samoprijegorni humanitarni rad i brigu o djeci novinara poginulih u Domovinskom ratu.

14. Školska knjiga d. d. – svojim izdanjima iz područja kulture, obrazovanja, umjetnosti i znanosti desetljećima pridonosi kulturnom i obrazovnom životu Grada Zagreba i Republike Hrvatske te se opravdano smatra najuglednijim hrvatskim nakladnikom.

15. Dubravka Vrgoč, ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) – za iznimnu međunarodnu prezentaciju hrvatskog kazališta i gostovanja u uglednim svjetskim teatrima i na festivalima u Berlinu, Parizu i New Yorku, za uključenje ZKM-a u kulturne projekte Europske unije, za intenzivnu i uspješnu suradnje s mladim dramskim autorima te za deset izvrsnih premijernih izvedbi unatoč općoj krizi. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni