Bolnica za medvjediće u Parku Maksimir

Bolnica za medvjediće u Parku Maksimir

(Foto: Facebook / Bolnica za medvjediće – Zagreb)

U parku Maksimir će 20. i 21. svibnja biti pripremljena velika Bolnica za medvjediće, koja će kao i prava bolnica imati svoju ordinaciju i čekaonicu kako bi zainteresirana djeca mogla proći sve korake u procesu liječenja, a pritom i puno toga naučiti.

Osim bolnice, koja će oba dana biti otvorena od 10 do 18 sati i spremno dočekati sve mališane i njihove bolesne plišance, u Maksimiru će se tijekom ta dva dana naći još i pregršt radionica. Tako će svatko moći naći nešto za sebe – i djeca, ali i roditelji, bake i djedovi ili bilo tko od odraslih s kime djeca dođu tamo.

Bolnica za medvjediće koja se već tradicionalno održava u parku Maksimiru, mališanima će dočarati čime se liječnici bave, čemu služi liječnički pribor te koji su sve dijelovi liječničkog pregleda i liječenje ovisno o dijagnozi. Potom će saznati i što se točno događa kod stomatološkog pregleda, pregleda uha, grla i nosa, kako se pravilno peru ruke, kako pričati o svojim osjećajima te koji je postupak tijekom hitnih stanja u djece.

Radionice o pravilnom pranju zuba

Za dodatnu edukaciju djece, u suradnji s udrugom Zubić, studenata Stomatološkog fakulteta, pripremljene su radionice o pravilnom pranju zuba i održavanju oralne higijene.

Osim navedenih, radionice će održati studenti Medicinskog fakulteta – članovi sekcija za Javno zdravstvo koji će na zanimljiv način djeci približiti važnost osobne higijene, ali i objasniti što su to pojmovi „virus“ i „bakterija“.

Manifestaciji će se pridružiti i studentska udruga Studentska Ekipa Prve Pomoći (StEPP) koju vode studenti medicine. Oni će na vrlo detaljan način objasniti i djeci i roditeljima koji je postupak zbrinjavanja u slučaju pojave hitnih stanja. Studentska udruga CroMSIC, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s projektom „Pogled u sebe“ djeci će objasniti važnost komunikacije i osjećaja.

Otklanjanje straha od bijelih kuta

U organizaciji dviju studentskih udruga – Studentske sekcije Hrvatskog liječničkog zbora (SSHLZ) i Europske medicinske studentske asocijacije (EMSA), već više od 20 godina organizira se projekt Bolnica za medvjediće. Navedene udruge djeluju pod okriljem Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Usmjeren prvenstveno djeci predškolske dobi, projekt je pokrenut s ciljem otklanjanja straha od bijelih kuta, koji se kod djece često javlja iz straha od nepoznatog te često neugodnih okolnosti u kojima se dijete nalazi kad se razboli i prvi put susreće s liječnicima i zdravstvenim djelatnicima.

(Foto: Facebook / Bolnica za medvjediće – Zagreb)

Na zabavan i interaktivan način djecu se nastoji upoznati s radom liječnika, načinom funkcioniranja liječničke ordinacije te postupcima i liječničkim priborom kojima se liječnik služi prilikom pregleda. Time ih se želi pripremiti ako dođe do situacije u kojoj će i sami trebati liječničku pomoć te umanjiti potencijalni strah koji bi se pritom mogao javiti. Pritom dijete zauzima ulogu staratelja, koji dovodi svoju plišanu igračku liječniku te ju zajedno kroz igru pregledavaju i liječe.

U radionicama sudjeluju studenti medicine svih godina, koji na ovaj način razvijaju svoje komunikacijske vještine i grade kvalitetan odnos između djece i zdravstvenih djelatnika.

Radionice se tijekom godine održavaju više puta mjesečno u različitim dječjim vrtićima i knjižnicama na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Osim toga Bolnica za medvjediće je i redoviti gost na sajmovima i festivalima posvećenim djeci i zdravlju te se jednom godišnje organizira veliki događaj u središtu grada, koji je otvoren za sve zainteresirane roditelje i djecu.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni