Bolnica za medvjediće seli na Ribnjak

Bolnica za medvjediće seli na Ribnjak

(Foto: Facebook / Bolnica za medvjediće – Zagreb)

Na Ribnjaku 18. i 19. svibnja 2019., održat će se velika Bolnica za medvjediće, koja će kao i prava bolnica imati svoju ordinaciju, čekaonicu, kiruršku salu te ljekarnu i laboratorij

Na Ribnjaku 18. i 19. svibnja 2019., održat će se velika Bolnica za medvjediće, koja će kao i prava bolnica imati svoju ordinaciju, čekaonicu, kiruršku salu te ljekarnu i laboratorij, kako bi zainteresirana djeca mogla proći sve korake u procesu liječenja, a pritom i puno toga naučiti.

Osim bolnice koja će oba dana biti otvorena od 9 do 19 sati i spremno dočekati sve mališane i njihove bolesne plišance, na Ribnjaku će se tijekom ta dva dana naći još i pregršt radionica, tako da će svatko moći naći nešto za sebe – i djeca, ali i roditelji, bake i djedovi ili bilo tko od odraslih s kime dođu tamo.

Bolnica za medvjediće seli se sa svoje tradicionalne lokacije na Zrinjevcu na Ribnjak ove godine gdje će cilj ostati isti-mališanima dočarati čime se liječnici bave, čemu služi liječnički pribor te koji su sve dijelovi liječničkog pregleda i liječenje ovisno o dijagnozi, a potom i što se točno događa u laboratoriju, kako se obavlja koja laboratorijska pretraga te zašto su bitni lijekovi i kako ih treba pametno koristiti.

Projekt Bolnica za medvjediće se provodi već više od 10 godina u dviju studentskih udruga – Studentske sekcije Hrvatskog liječničkog zbora (SSHLZ) i Europske medicinske studentske asocijacije (EMSA), koje djeluju pod okriljem Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Usmjeren prvenstveno djeci predškolske dobi, projekt je pokrenut s ciljem otklanjanja straha od bijelih kuta, koji se kod djece često javlja iz straha od nepoznatog te često neugodnih okolnosti u kojima se dijete nalazi kad se razboli i prvi put susreće sa liječnicima i zdravstvenim djelatnicima.

Na zabavan i interaktivan način, posebno osmišljenim radionicama nastoji se djecu upoznati s radom liječnika, načinom funkcioniranja liječničke ordinacije te postupcima i liječničkim priborom kojima se liječnik služi prilikom pregleda. Pritom dijete zauzima ulogu staratelja, koji dovodi svoju plišanu igračku liječniku te ju zajedno kroz igru pregledavaju i liječe. U radionicama sudjeluju studenti medicine svih godina kao i kolege sa Stomatološkog fakulteta i Fakulteta biokemije i farmacije, koji na ovaj način razvijaju svoje komunikacijske vještine i grade kvalitetan odnos između djece i zdravstvenih djelatnika.

Uz već navedeno, posebna pozornost je usmjerena i edukaciji djece, prvenstveno o zdravlju, dobrim higijenskim navikama, zdravoj prehrani te ljudskom tijelu, čime se od najranije dobi djecu uči o važnosti zdravlja te stvaraju zdrave navike i odgovoran odnos prema vlastitom zdravlju.

Radionice se tijekom godine održavaju više puta mjesečno u različitim dječjim vrtićima na području Zagreba i Zagrebačke županije.

Za dodatnu edukaciju djece, u suradnji s projektom ​Zubić​ studenata Stomatološkog fakulteta, te projektom ​Sapunčić​ studenata Farmaceutsko – biokemijskog fakulteta pripremljene su radionice o pravilnom pranju ruku i zuba.

DODATNI PROGRAM:

Subota 18. 5. 2019.

10 – 12 Budi jak, vježbaj mozak (Sekcija za neuroznanost)

14 – 16 Mirisnog sapuna šapa puna (Sapunčić)

16-18 Nešto novo ima, zubić se klima (Zubić)

Nedjelja 19. 5. 2019.

10 – 12 Sladak kao šećer

16 – 18 Uho, grlo, nos- u čemu je štos (Sekcija za otorinolaringologiju)

Za više informacija posjetite našu Facebook stranicu: Bolnica za medvjediće – Zagreb ili pute e-pošte na: bolnicazamedvjediće@gmail.com. (ZG-m)