Boljom suradnjom Grada i države do brže obnove od potresa

Boljom suradnjom Grada i države do brže obnove od potresa

(Foto: Vlada RH)

Gradonačelnik Tomašević je nakon prvog sastanka u Vladi zaključio da će suradnja Grada i države biti dobra. Ministar Horvat je rekao da neće mijenjati model obnove Zagreba zbog kritika da je obnova spora

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je u Banskim dvorima održao sastanak s gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem na kojem se razgovaralo o suradnji Grada i države. Najvažnija teme sastanka bile su obnova Zagreba nakon razornog potresa i gradske financije.

Sastanku su nazočili zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet te ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i ministar financija Zdravko Marić.

U izjavi novinarima gradonačelnik Tomašević je ocijenio da je sastanak bio konstruktivan te je rekao kako se pričalo i o nekim konkretnim rješenjima vezano za financijsku situaciju Grada zbog čega se može biti optimističan.

Kad je riječ o obnovi Zagreba istaknuo je da se razgovaralo o Fondu solidarnosti i natječajima koji su u tijeku, posebice vezano za prometnu infrastrukturu i odgojno obrazovne ustanove.

„Ovi natječaji idu dobro. Imamo dosta projekata koji su pred fazama ugovaranja te rok da novac apsorbiramo i potrošimo”, rekao je Tomašević. Naglasio je da će se u utorak održati radni sastanak na kojem će se detaljnije govoriti o temi koju je potrebno riješiti, a to je građevinski otpad.

„Nužna je suradnja između države i grada i sudeći po ovom sastanku koji je prvi u nizu očekujemo da će ta suradnja biti dobra”, rekao je Tomašević.

Započinje uklanjanje opasnih objekata

Osvrnuo se i na uklanjanje prvih objekata s crvenom oznakom nakon 446 dana od potresa u Zagrebu.

„Zadovoljni smo što se krenulo s uklanjanjem objekata. Danas se uklanjaju tri objekta, a u sljedećim danima vjerujem da će krenuti i više. Što se tiče Grada maksimalno ćemo biti korektan partner da se stvari ubrzaju, a posebice na ono što možemo utjecati, a to je ispunjavanje zahtjeva za obnovu od strane suvlasnika višestambenih i ili drugih zgrada ili vlasnika obiteljskih kuća”, izjavio je Tomašević.

Naglasio je da nitko ne može biti zadovoljan s dinamikom obnove te je spomenuo da neki objekti nisu prošli ni brzinski statički pregled te je najavio da će se to napraviti u najkraćem roku.

Ministar Darko Horvat je rekao da neće mijenjati model obnove Zagreba zbog kritika da je obnova spora. Kao problem spore obnove istaknuta je legalizacija oštećenih objekata i imovinsko-pravni odnosi.

„Namjeravamo ubrzati proces legalizacije, rješavanja imovinsko pravnih odnosa. Namjera nam je 800 zaključaka koji su upućeni prema javnopravnim tijelima što prije pretvoriti u odluke kako bi brojku od 30 trenutno izrađenih odluka, gdje smo pribavili suglasnost vlasnika mogli pretvoriti u to da se objekt ukloni i na tom mjestu isprojektira zamjenska obiteljska kuća“, izjavio je Horvat.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni