Bolji svijet Johna Lennona

Bolji svijet Johna Lennona

Čovjek koji je osnovao popularne The Beatles jednako je poznat po svojim pjesama kao i po iznimnoj osobnosti te upečatljivim javnim istupima. Pripadao je generaciji glazbenika koji su prigrlili svoje utjecaj u društvu i kulturi te glazbom mijenjali svijet. Među svim sanjarima samo je nekolicina imala toliko snažnu moć privlačenja pažnje. John Lennon jednostavno je prirodno ili ciljano znao kako biti drugačiji, atraktiviniji medijima i zanimljiv javnosti, a popularnost je nerijetko nastojao iskoristiti kako bi istaknuo svoju viziju boljeg svijeta.

Njegove riječi o ljubavi, životu i miru i dan danas zvuče jednako važno (ako ne i važnije) i pomažu nam da vjerujemo u bolje verzije sebe, ali i bolju i vedriju budućnost.

Izdvojili smo neke od njegovih citata:

“Kad sam išao u školu, pitali su me što želim biti kada odrastem. Napisao sam ‘sretan’. Rekli su mi da nisam razumio zadatak, a ja sam njima rekao da oni nisu razumjeli život.”

“Da svi zahtijevaju mir umjesto drugog televizora, mir bi postojao.”

“Proglasite ga. Na isti način na koji proglasimo rat. Tako ćemo imati mir… samo ga trebamo proglasiti.”

“Ja vjerujem u sve dok nije opovrgnuto. Vjerujem u vile, u mitove, u zmajeve. Svi oni postoje, makar u vašim mislima. Tko može reći da snovi i noćne more nisu jednako stvarne kao ovdje i sada?”

“Mir nije nešto što možeš poželjeti; to je nešto što napraviš, nešto što činiš, nešto što jesi i nešto što daješ.”

“Ako netko misli da su ljubav i mir samo klišej koji je ostao zaboravljen u šezdesetima, to je problem. Ljubav i mir su vječni.”

“Dobili smo dar ljubavi, ali ljubav je poput dragocjene biljke. Ne možeš je samo prihvatiti i ostaviti je na polici ili misliti da će se brinuti sama za sebe. Moraš je zalijevati. Moraš je paziti i njegovati.”

“Kada učiniš nešto plemenito i prekrasno, a nitko to ne primijeti – nemoj biti tužan. Izlazak sunca svakog jutra je prekrasan spektakl, a većina publike ga prespava i propusti.”

Umjesto zaključka:

Svijet je izgubio Johna Lennona 8. prosinca 1980. godine, ali njegova glazba i poezija još uvijek žive u našim srcima.

Više na:

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

Komentari su zatvoreni