Boja kao dar ljepote

Boja kao dar ljepote

Organizatori ovih događanja mislili su i na hrvatsku baštinu. Bogatstvom boja u iluminacijama rukopisnih glagoljskih knjiga održat će se predavanje iz umjetničke vrijednosti hrvatske glagoljske baštine

Hrvatska udruga za boje (Croatian Colour Society) u suorganizaciji s Tekstilno-tehnološkim fakultetom, ove godine će prigodnim programom  u Tehničkom muzeju Zagreb, prvi put obilježiti Međunarodni dan boje (ICD – International Colour Day) – 21. ožujka 2014.

Od 2008. u svijetu se obilježava Međunarodni dan boje usvojen od Međunarodnog udruženja za boje (AIC – International Colour Association), na prijedlog Portugalskog Udruženja za rasvjetu. AIC je odredio da Dan boja bude na proljetni ekvinocij, 21. ožujka, kad dan i noć jednako traju, što se simbolično odnosi na komplementarnu prirodu svjetlosti i tame, svjetla i sjene.

Sukladno beskraju boja i njenoj interdisciplinarnosti, diljem svijeta ovaj dan se obilježava u bezbroj aktivnostima, u mnogim zemljama i kulturama, poglavito u članicama udruženja AIC. Dosadašnja predsjednica AIC, gospođa Berit Bergström (Swedish Colour Centre Foundation), u izjavi za Dan boje 2013. podsjeća na: „nerazdvojivost svjetla i boje, na snažan utjecaj boje na čovjeka. Zahvaljujući vidu, boja daje smisao našem postojanju, znakovitu ulogu ima i u našem okruženju, pokazatelj je različitih kultura i određuje njihov identitet“

Simpozij „Boja i svjetlo“

Obilježavanje Dana boje u Tehničkom muzeju Zagreb posvetit će boji dovoljno sadržaja, u znak zahvalnosti za njenu svestranu ulogu u svim područjima ljudskog djelovanja, za dar ljepote životu okruženog bojama, za njenu ulogu u svakodnevnom životu te u znanosti, umjetnosti i dizajnu.

Događanja na Danu boje organizirana su Simpozijem u kino dvorani muzeja, pod nazivom „Boja i svjetlo“. U izložbenoj dvorani muzeja, prikazat će se radovi na posterima, zatim multimedijalni prikazi, projekcije, radionice te izložba radova, pod zbirnim nazivom BOJA I SVJETLO U ZNANOSTI, UMJETNOSTI I DIZAJNU.

Predavanja na Simpoziju obuhvatiti će boju u znanosti, zatim nerazdvojivu sponu boje i svjetla, Periodni model boja, boju u arhitekturi, likovnu terapiju bojama, simbolici boja na folklornom tekstilu, slikanje svjetlom, bojama u proširenoj stvarnosti što znači izvan raspona vidjivog svjetla, u infracrvenom području.

Program za djecu

Organizatori ovih događanja mislili su i na hrvatsku baštinu. Bogatstvom boja u iluminacijama rukopisnih glagoljskih knjiga održat će se predavanje iz umjetničke vrijednosti hrvatske glagoljske baštine.

BOJA I SVJETLO U ZNANOSTI, UMJETNOSTI I DIZAJNU izrazit će se radom o bojilima i okolišu, 2D kodovima u boji, igri boje,  svijetu boja u fotografiji i dizajnu, popraćeno modnom revijom „Boja u pokretu“ autora Matije Čopa, studenta Tekstilno-tehnološkog fakulteta, nosioca brojnih međunarodnih medalja i nagrada, koji svoj dizajn temelji na hrvatskoj baštini i netipičnu tehniku gradnje šibenske katedrale koristi za jedinstveni primjer pri oblikovanju svoje modne kolekcije.

Multimedijalnim prikazi obuhvatit će „Infraredesign“, zatim slikanje svjetlom,  predstavljanje moći fluorescencije, boje svjetla, te digitalne tehnologije tiska. Interaktivna radionica će posjetiteljima omogućiti bojanje tekstila na temu „Suvremeni kolorit etno uzoraka“. U Programu za djecu uvrštena je predstava „Boje duge„ te „Dječji kutić“, interaktivna radionica za djecu. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni