Bogat program 17. Lošinjskih dana bioetike

Bogat program 17. Lošinjskih dana bioetike

U proteklih 17 godina Lošinjski dani bioetike izrasli su u najznačajniju bioetičku konferenciju u ovom dijelu Europe. Dosad je u radu Lošinjskih dana bioetike sudjelovalo oko 600 znanstvenika različitih profila iz tridesetak zemalja svijeta

Hrvoje Jurić
Saša Zavrtnik

U organizaciji Hrvatskog filozofskog društva, Hrvatskog bioetičkog društva i Grada Malog Lošinja, od 20. do 23. svibnja 2018. u Malom Lošinju (hoteli Aurora i Vespera) održana je sedamnaesta po redu međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija Lošinjski dani bioetike. Suorganizator manifestacije bio je Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku, a suorganizatori Studentske bioetičke radionice u sklopu 17. Lošinjskih dana bioetike bili su Udruženje studenata filozofije i Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tradicionalni pokrovitelji manifestacije bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Primorsko-goranska županija.

U proteklih sedamnaest godina Lošinjski dani bioetike izrasli su u najznačajniju bioetičku konferenciju u ovom dijelu Europe. Dosad je u radu Lošinjskih dana bioetike sudjelovalo oko šest stotina znanstvenika i znanstvenica različitih profila iz tridesetak zemalja Europe, Sjeverne i Južne Amerike te Azije, kao i više od tri stotine studenata i studentica iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Austrije i Njemačke. Lošinjski dani bioetike odigrali su ključnu ulogu u razvoju bioetike u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, te umrežavanju hrvatskih i jugoistočno-europskih bioetičara i bioetičarki s kolegama i kolegicama iz drugih dijelova Europe i svijeta, a uvelike su doprinijeli i nastanku inovativnog koncepta integrativne bioetike koji je već etabliran u svjetskoj bioetičkoj raspravi.

 17. Lošinjski dani bioetike obuhvatili su:

  •   međunarodni simpozij Integrativna bioetika i nova epoha (21.–22. svibnja),
  •  međunarodnu studentsku bioetičku radionicu Bioetika i masovni mediji (20.–22. svibnja),
  •  okrugli stol o temi Bioetika u Hrvatskoj: stanje i perspektive (22. svibnja),

te popratna događanja:

  • umjetničko-teorijski događaj pod nazivom „Bubnjevi kulture“, kao uvod u Studentsku bioetičku radionicu Bioetika i masovni mediji (20. svibnja),
  • predstavljanje recentnih bioetičkih izdanja (21. svibnja),
  • BioArt – interaktivnu umjetničku radionicu „K izvoru univerzalnih simbola“ s umjetnikom Krešimirom Katušićem (22. svibnja),
  • Skupštinu Hrvatskoga bioetičkog društva (22. svibnja),
  • obilazak grada Malog Lošinja s posjetom Muzeju Apoksiomena (23. svibnja).

Na 17. Lošinjskim danima bioetike sudjelovalo je oko 120 znanstvenika i studenata iz 12 zemalja (Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Čile, Hrvatska, Kanada, Kosovo, Makedonija, Njemačka, Slovenija i Srbija).

Svečano otvaranje 17. Lošinjskih dana bioetike bilo je u ponedjeljak, 21. svibnja 2018., u 9 sati, u Velikoj dvorani hotela Aurora. Tijekom otvaranja skupu su se obratiti predstavnici organizatora i suorganizatora Lošinjskih dana bioetike (Hrvatsko filozofsko društvo, Hrvatsko bioetičko društvo i Grad Mali Lošinj te Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku i Udruženje studenata filozofije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu), predstavnici pokrovitelja skupa (Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Primorsko-goranska županija) te predstavnici nekih donatora skupa. Pozdravne riječi uputili su i predstavnici bioetičkih društava iz regije (Bioetičko društvo u Bosni i Hercegovini, Bioetičko društvo Srbije i Makedonsko društvo za integrativnu bioetiku).

Plenarno predavanje na 17. Lošinjskim danima bioetike (ponedjeljak, 21. svibnja 2018., u 9 sati) održao je ugledni čileanski psihijatar i bioetičar Fernando Lolas Stepke, dobitnik međunarodne godišnje Nagrade za istraživanje i promociju europske bioetike „Fritz Jahr“ za 2018., koju treći put dodjeljuju Dokumentacijsko-istraživački centar za europsku bioetiku „Fritz Jahr“ Sveučilišta u Rijeci i Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku. Predavanje Lolasa Stepkea nosi naslov „Hermeneutička dimenzija bioetičkoga pothvata“.

Međunarodni simpozij Integrativna bioetika i nova epoha održan je u ponedjeljak i utorak, 21. i 22. svibnja 2018., u trima dvoranama hotela Aurora. Na simpoziju je izlaganja održalo sedamdesetak znanstvenika i znanstvenica različitih profila, od filozofije, teologije, religiologije, antropologije, sociologije, psihologije, pedagogije, prava, rodnih studija, komunikologije i informacijskih znanosti, preko biologije, medicine, veterine i neuroznanosti, do elektrotehnike i strojarstva. Rad simpozija odvijao se u tri paralelne sekcije, na hrvatskom i engleskom jeziku. Na simpoziju je bilo riječi o širokom spektru tema, od pitanja iz kliničke medicinske prakse do globalno-ekoloških problema, uključujući i neke sasvim nove (bio)etičke teme o kojima rasprava tek počinje. To se osobito tiče Sesije o digitalnoj etici koju, u okviru simpozija Integrativna bioetika i nova epoha, organizira međunarodna istraživačka mreža „Navigacija u krajolicima znanja“ (Navigating Knowledge Landcapes), koja okuplja više od sedamdeset znanstvenika iz dvadesetak zemalja Europe i svijeta. U okviru ove sesije, kroz devet izlaganja i odgovarajuće diskusije, razmatrani su rastući trend digitalizacije, odnosno problematika života i zdravlja u globalnom digitalnom društvu.

Međunarodna Studentska bioetička radionica Bioetika i masovni mediji četrnaesta je po redu studentska bioetička radionica u okviru Lošinjskih dana bioetike. Ovogodišnja studentska radionica, držana od nedjelje do utorka (20.–22. svibnja 2018.) u hotelu Vespera, organizirana je u suradnji s Udruženjem studenata filozofije i Odsjekom za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tema 14. Studentske bioetičke radionice bila je „Bioetika i masovni mediji“. Masovni mediji smatraju se izazovnom temom za raspravu iz razloga što su, s jedne strane, pripomogli u širenju bioetičkih problema u javnosti, ali su, s druge strane, u pitanje doveli svoj smisao zbog moralno upitne djelatnosti. Ovogodišnjom radionicom željelo se doprinijeti orijentiranju u cjelovitosti ovog problema.

Na 14. Studentskoj bioetičkoj radionici sudjelovalo je više od pedeset studenata i studentica sa sveučilišta Zagrebu, Osijeku, Novom Sadu, Skopju i Tübingenu. Uz internacionalnu dimenziju Studentske bioetičke radionice, ističemo i njezinu interdisciplinarnu dimenziju. Naime, studenti koji su sudjelovali u Studentskoj bioetičkoj radionici različitih su društvenih i humanističkih usmjerenja: filozofija, informacijske i komunikacijske znanosti, lingvistika, klasična filologija, turkologija, kroatistika, anglistika, talijanistika, fonetika, komparativna književnost, povijest umjetnosti, etnologija i kulturna antropologija, sociologija, pedagogija i kineziologija. Budući da je Studentska bioetička radionica osmišljena i funkcionira na konceptualnoj osnovi pluriperspektivnosti, u njezinu sklopu organiziralo se i jedno umjetničko-teorijsko događanje pod naslovom „Bubnjevi kulture“ (nedjelja, 20. svibnja 2018., u 20.30 sati), u sklopu otvaranja Studentske bioetičke radionice u Velikoj dvorani hotela Aurora.

Okrugli stol Bioetika u Hrvatskoj: stanje i perspektive održan je u utorak, 22. svibnja 2018., s početkom u 20.30 sati, u Velikoj dvorani hotela Aurora. Okrugli stol organiziran je povodom dvadesete obljetnice simpozija Izazovi bioetike koji je održan u Cresu, od 30. kolovoza do 2. rujna 1998., u okviru 7. Dana Frane Petrića. Po broju sudionika, tematskoj obuhvatnosti i raznovrsnosti zastupljenih struka i pozicija, bio je to najznačajniji skup u ranim danima bioetike u Hrvatskoj, a dvadeset godina kasnije može se reći da su upravo Izazovi bioetike bili sjeme iz kojeg je izrastao koncept i projekt integrativne bioetike, na kojemu počivaju i Lošinjski dani bioetike. Potaknuti prisjećanjem na Izazove bioetike, sudionici ovog okruglog stola razgovarali su o stanju i perspektivama bioetike u Hrvatskoj. Izlaganja Ive Rinčić, Josipa Guća i Amira Muzura bila su posvećena hrvatskoj bioetici u europskom i globalnom kontekstu, tematizirajući misli značajnih bioetičara i pionira bioetike Fritza Jahra (Njemačka), Menica Torchija (Italija) i Nikole Viskovića (Hrvatska). Usto je Ante Čović, u izlaganju „Od Izazova bioetike do izazova za bioetiku“, ponudio pogled unatrag, dok je pogled unaprijed ponudio Hrvoje Jurić, u izlaganju „Novi putovi bioetike u Hrvatskoj“.

Tradicionalno predstavljanje recentnih bioetičkih izdanja održano je u ponedjeljak, 21. svibnja 2018., u Velikoj dvorani hotela Aurora, s početkom u 21 sat. Na ovoj je reviji bioetičkoga izdavaštva bilo predstavljeno dvanaest knjiga iz Hrvatske, Njemačke, Srbije, Slovenije, Albanije i Kosova, što je samo uži izbor iz bogate bioetičke produkcije u Hrvatskoj, regiji i Europi.

U utorak, 22. svibnja 2018., u Velikoj dvorani hotela Aurora, s početkom u 17 sati, upriličeno je bilo događanje pod naslovom BioArt, kojim se bioetička tematika i bioetički teorijski pristup povezuju s umjetničkom refleksijom i praksom. U okviru BioArta održana je interaktivna umjetnička radionica „K izvoru univerzalnih simbola“ pod vodstvom umjetnika Krešimira Katušića iz Zagreba. Katušić je, na početku, predstavio svoj filozofsko-umjetnički eksperiment „Spona“, na temelju kojega je snimljen istoimeni dokumentarni film, što je bio uvod u razgovor i interaktivnu radionicu intuitivnog zapisivanja u mediju gline.

Uz navedena događanja, u okviru 17. Lošinjskih dana bioetike održana je i Skupština Hrvatskog bioetičkog društva (utorak, 22. svibnja, u 15 sati), a organiziran je i obilazak grada Malog Lošinja s posjetom Muzeju Apoksiomena (srijeda, 23. svibnja).  


Kontakt:  Hrvoje Jurić

glavni tajnik Lošinjskih dana bioetike

e-mail: losinj.bioethics@gmail.com

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni