Bogat kulturno – turistički program povodom Dana grada Zagreba

Bogat kulturno – turistički program povodom Dana grada Zagreba

piše: Matej Knežević

Povodom dana Grada i Dana Branitelja u srijedu je održana tiskovna konferencija u Palači Dverce, te je predstavljen službeni program. Novinarima se najprije obratio pročelnik za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić. Tijekom svog govora istaknuo je kako je Zagreb, grad kulture, te je njegov ured organizirao dva koncerta Najboljih hrvatskih tamburaša i Zagrebačka filharmonija. Lovrić je istaknuo, kako je upravo filharmonija dobila nagradu Grada Zagreba. Ona će u subotu 27.svibnja održati koncert na Trgu svetog Marka, pod dirigentskom palicom Maestra Dmitrija Kitajenka, a uz nastup Akademskog zbora Ivan Gorana Kovačića i solista Zrinka Soče.

Lovrić smatra kako je ovo velika stvar, budući da se po prvi puta koncert odvija u povijesnoj jezgri, te kako će grad govoriti jezikom kulture, koji je univerzalan. Osim spomenutog bit će otvorena i izložba Ede Murtića iz ciklusa Nova apstrakcija, u Galeriji Kristofor Stanković, u Staroj gradskoj vijećnici, dok će 30.svibnja biti otvorena druga. Riječ je o izložbi “Zakaj volim Zagreb” , gdje su glavni akteri članovi istoimene Facebook grupe, te je posljednja manifestacija održat će se na Dan branitelja grada Zagreba, a nastupit će Najbolji hrvatski tamburaši.

Martina Bienenfeld, nadovezujući se na pročelnikove riječi, istaknula je kako će i ove godine biti tradicionalnu smjenu straže, no da ona ove godine kreće ispred katedrale. Istaknula je kako će u Zagrebu postojati i besplatne turističke ture, budući da je najavljen veći dolazak španjolskih gostiju, stoga će osim tradicionalno na engleskom, tura biti i na španjolskom, ali i hrvatskom jeziku. Okupljene je podsjetila, kako će na Jarunu biti i utrka lađara na kojoj će sudjelovati 23 ekipe. Osim toga u gradu će postojati i ture po zelenim površinama, ali jednako tako će prometovati i autobusne ture Hop on i hop off, od kojih će crvena linija biti besplatna za sugrađane,

Nadovezujući se na prethodne govornike, Maestro Dmitrij Kitajenko smatra kako je veoma uzbuđen glede nastupa povodom dana Grada Zagreba, pogotovo kako kaže da ta suradnja traje više od deset godina.
Pritom je nadodao: Vrlo sam ponosan na suradnji sa Zagrebom, te da sam zahvaljujući putovanjima po svijetu, shvatio da je uvijek imao dobar odnos sa gradonačelnikom, te kako se nada da će se i takva suradnja nastaviti idalje. Zaključno, smatra kako je posebno veliko priznanje što će svirati u staroj gradskoj jezgri, djelo hrvatskog autora Blagoje Bersa: Sunčana polja.

Stanko Šarić nadovezujući se na riječi svojih prethodnika, izjavio je kako mu je veliko zadovoljstvo “nastupiti u metropoli svih Hrvata, te kako mu je to velika čast”.  Tijekom govora, istakao je zanimljivost kako su prije trideset godina “održali koncert na istom mjestu na kojem bilo 100 tisuća ljudi, a kojem su prethodili demokratski izbori u Hrvatskoj”. Zaključio je kako ga taj podatak posebno veseli i na kojeg je jako poseban, budući i od  ovog koncerta očekuje da se svi prisjete uspomena koje svi nose posljednjih trideset godina.

Zadnji govornik bio je i sam Gradonačelnik Milan Bandić. Okupljene je podsjetio na proslavu Grada Zagreba na zagrebačkom jezeru Bundek, gdje je pod vodstvom koncert dirigenta  Vjekoslava Šuteja, održan velebni koncert. Podsjetio je okupljene kako mu je Šutej uvijek bio prijatelj, te prisjetio kako je tadašnja skupština bila protiv tog postupka.  Prisjetio se i toga, kako je proslava krenula preko Bundeka, na zagrebačke fontane , na Tomislavom trgu, a potom ispred HNK-a.  Gradonačelnik  se zahvalio svima, sa posebnim naglaskom na ženu Maestra Kitaenka, Margaritu za koju drži  da bez njene pomoći, Maestro danas ne bi bio ovdje.  Bandić smatra kako je upravo Maestro najzaslužniji za promicanje i brendiranje ne samo Zagrebačke filharmonije, već i samog Zagreba.

Gradonačelnik je zaključio kako je “u razgovoru sa Antom Martinovićem shvatio da je Zagreb istinska glazbena metropola”.

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni