Bobetko na korak do ulice u Zagrebu

Bobetko na korak do ulice u Zagrebu

Predsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad, Jadranko Baturić kaže kako je tijekom rujna stigao upit i da se razmatranoj ulici nadjene ime Ivana Pavla II. te je ta odluka ondje donesena jednoglasno

Na sjednici Odbora za imenovanje ulica, trgova, parkova i naselja pri Gradskoj skupštini u srijedu se raspravljalo o tri točke. Riječ je o inicijativi za imenovanje ulice Alekse Kokića Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku, prijedlozima da se u Fond imena uvrste Vinko Tomljanović i Velimir Kljaić, koji su došli iz redova HDZ i njihovog zastupnika Kazimira Ilijaša te prijedlog da se zelena površine pokraj stadiona Maksimir nazove po poznatom Dinamovom treneru Josipu Kužeu. Potonji je prijedlog došao na inicijativu spomenutog kluba Neovisnih za Hrvatsku i MOST-a neovisne liste

Prva točka koja je izazvala prijepore među zastupnicima, bilo je naknadno uvrštavanje točke za prijedlog druge »Bijeli put« o imenovanju ulice po političaru, liječniku i humanitarcu dr. Slobodanu Langu.

Članica Odbora Rada Borić (Nova ljevica) upozorila je način određivanja kriterija za prijedloge fondova istaknuvši da se u Fond za imena prijedlozi uvrštavaju »u zadnju minutu«, a za što ipak postoji procedura. Zamolila je da se ta nadopuna dnevnog reda odgodi do slijedeće sjednice. Nadodala je kako se upravo predsjednik Odbora, Zlatko Hasanbegović zalaže za provođenje procedure.

Hasanbegović je izjavio kako se ovdje radi presedan radi racionalizacije odbora.

Točka naposljetku nije odgođena te je usvojena s četiri glasa za i jednom suzdržanom članicom odbora (R. Borić).

No polemika između predsjedavajućeg i članice Odbora se nastavila odmah na točki glede imenovanja ulice po generalu Janku Bobetku. Nakon uvodnog izlaganja predsjednika Odbora, njegovim članovima se obratio predsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad, Jadranko Baturić. Kaže kako je tijekom rujna stigao upit i da se razmatranoj ulici umjesto spomenutog imena nadjene ime Ivana Pavla II. te je ta odluka ondje donesena jednoglasno. Baturić je izjavio da Gradsko vijeće nema ništa protiv imenovanja ulice Janka Bobetka u Podbrežju, no da bi oni morali time poništiti svoj prijedlog. Podsjetio je kako nikakav odgovor od viših instanci nikada nisu dobili.

Tomislav Jonjić ispred Neovisnih za Hrvatsku je potom izjavio da kada se radi o svecima ili istaknutim svećenicima treba tražiti suglasnost Nadbiskupskog duhovnog stola te da to svatko o ovoj temi ima svoj prijedlog. Oko spomenutog pitanja na glasanju izjasnilo se ponovno četiri člana odbora »za« i jednom »suzdržanom« (Borić), što znači da će se prijedlog naći na izglasavanju pred Gradskom skupštinom.

Ostale točke prošle su bez verbalnih trzavica te su sve jednoglasno usvojene. Slijedeća, četvrta sjednica zakazana je za 8. siječnja 2018.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni