Blokiranima će se otpisati dugovanja prema Gradu u iznosu do 10.000 kuna

Blokiranima će se otpisati dugovanja prema Gradu u iznosu do 10.000 kuna

U Zagrebu je, sukladno podacima FINA-e, blokirano 63.225 građana čiji je dug s danom 31. 12. 2017. godine iznosio od 12,2 mlrd. kuna. Od navedenog broja blokiranih građana, njih 17.594 ima dug prema Gradu Zagrebu

Jednoglasnom odlukom koju su zagrebački skupštinari donijeli u četvrtak, fizičkim osobama – blokiranim Zagrepčanima, otpisat će se dospjela dugovanja po osnovama plaćanja Gradu Zagrebu najviše do 10.000 kuna ukupnog iznosa zbroja glavnice i troška. Odluka usvojena na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića, no oprost dugova se ne odnosi na novčane kazne izrečene u prekršajnim postupcima. Odluka stupa na snagu 8. dana od objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

U obrazloženju ove odluke navodi se da je pravni temelj za njezino donošenje Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama te Statut Grada Zagreba te da se ovom jednokratnom mjerom nastoji pomoći većem broja dužnika – fizičkih osoba, državljana Republike Hrvatske, nad kojima se provodi ovrha nad bankovnim računima radi naplate dospjelog duga po osnovama za plaćanje Gradu Zagrebu. Na taj način će se omogućiti da se računi ovršenih građana deblokiraju. Dodaje se kako za njezino provođenje ne treba osigurati novac u Proračunu Grada Zagreba za 2018.

Zagreb će dug samostalno otpisati s danom stupanja na snagu Odluke, bez potrebe da dužnik podnese zahtjev. Ako pak dužnik ima dug po osnovama za plaćanje čiji ukupan iznos prema Gradu prelazi iznos iz odluke, otpisat će se dug iz osnove za plaćanje upisane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje kod Financijske agencije (FINA-e) sve do iznosa iz Odluke.

U Odluci stoji da će Grad Zagreb obavijestiti dužnike u rok od 60 dana o izvršenom otpisu dospjeloga duga, a Grad Zagreb i FINA sklopit će ugovor kojim će urediti međusobne odnose radi provedbe te odluke.

Sukladno podacima FINA-e, u Zagrebu je blokirano 63.225 građana čiji je dug s danom 31. 12. 2017. godine iznosio 12,2 mlrd. kuna. Od navedenog broja blokiranih građana, njih 17.594 ima dug prema Gradu Zagrebu.

Tijekom rasprave gradski zastupnici su se složili da blokiranima treba pomoći, ali su predbacili što se iz Odluke ne može iščitati za što su se točno ti dugovi otpisali, kao ni koliko se dugova odnosi na građane, a koliko na obrtnike. Ukazali su i na potrebu uvođenja socijalnih i financijskih kriterija za otpis duga, bolje iskoordiniranosti u postupanju između Grada i Zagrebačkog holdinga.

Vesna Nađ (SDP) je rekla da sam otpis dugova fizičkim osobama ima smisla jer će omogućiti određenom, makar manjem broju građana, da lakše zadovoljavaju svoje osnovne i životne potrebe. Međutim, istaknula je kako nema podataka koliki je dug prema Zagrebačkom holdingu, a vjeruje da je on veći nego prema Gradu Zagrebu.

Pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik rekla da se zbog kratkoće roka, do kada se Grad Zagreb morao odlučiti o svom postupanju u vezi otpisa dugova, nisu za ovu skupštinsku sjednicu uspjeli pripremiti druge podatke osim onih dobivenih iz Fine te najavila da će podatke prikupiti i detaljnu analizu svakog njihovog postupanja i otpisanog duga dostaviti Gradskoj skupštini. (hina / zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni