Blokirani i “blokiran mozak” saborskih zastupnika!

Blokirani i “blokiran mozak” saborskih zastupnika!

(Foto: vlada.gov.hr)

Mnistar Marić je iscrpno argumentirao ‘dobročinstvo’ ove Vlade glede oslobađanja od blokade stotinjak tisuća dužnika, ali baš nitko od saborskih zastupnika nije ga se sjetio zatražiti pojašnjenje strukture dugovanja tih blokiranih građana

Laslo Torma

Bez obzira što mi je to teško priznati, budući da je bio najbliži suradnik Ivice Todorića, ministar Zdravko Marić je, čini se, ipak jedini ministar u Vladi koji doista zna svoj posao. Dolazi u Sabor i zna sabornicima suvislo objasniti svoje prijedloge zakona, spremno i otvoreno odgovara na postavljena pitanja, ali je i veoma mudar u tome da ne govori o tome što ga ne pitaju, pa time lukavo izbjegava reći ono što zapravo čini meritum problema koje svojim prijedlozima zakona namjerava riješiti. Tako je bilo i ovoga puta kada je iznosio prijedloga dvaju zakona za rješavanje problema blokiranih građana.

I čak ne zamjeram ništa ministru Zdravku Mariću što nije rekao sve što je trebao reći, već zamjeram saborskim zastupnicima što nastupaju s »blokiranim mozgovima«, iscrpljujući se na manje važnim pitanjima i kritikama prijedloga zakona, a nitko, baš nitko od njih nije se sjetio od ministra zatražiti objašnjenje o strukturi dugovanja tih blokiranih građana, ni o rješavanju duga onih blokiranih dužnika koji čine više od polovice iznosa dugovanja. A on o tome nije govorio jer ga nitko za to nije pitao, što je njegovo legitimno pravo, ali nije razumno i legitimno da oni koje smo izabrali da nas zastupaju u Saboru ne brinu o tome što se prešućuje kada Vlada predlaže usvajanje nekih novih zakonskih rješenja. A upravo se to dogodilo ovog puta, pa je potrebno razjasniti o čemu se zapravo radi.

Podaci za ožujak 2018. na osnovi podataka FINA-e u svezi blokiranih građana su slijedeći:

1) Ukupan broj blokiranih građana je: 325 254

2) Ukupan dug blokiranih građana je: 43,37 milijardi kuna

3) 1,5 % ili 4878 građana duguje 51,4 % toga duga ili 22,30 milijardi kuna, pri čemu svaki od tih 4878 građana ima dug veći od milijun kuna

Podaci za isti period za blokirane poslovne subjekte, fizičke osobe i obrtnike su slijedeći:

4) Ukupan broj blokiranih poslovnih subjekata je: 23 999

5) Ukupan dug tih poslovnih subjekata je: 12,83 milijardi kuna

6) Broj blokiranih poslovnih subjekata duže od 360 dana je 67,3 % ili 16 148

7) Poslovni subjekti pod 6) duguju 80,8 % duga pod 5) ili 10,40 milijardi kuna

8) Broj blokiranih poslovnih subjekata do 60 dana je 12 % ili 2894

9) Poslovni subjekti pod 8) duguju 3,8 % duga pod 7) ili 493, 3 milijuna kuna

10) Poslovnih subjekata bez ijednog zaposlenog je: 63,2 % ili 15 172

11) Poslovni subjekti pod 10) duguju 67,8 % duga ili 8,69 milijardi kuna

12) Od broja poslovnih subjekata pod 4) 35,3 % ili 8437 su pravne osobe koje duguju 56,9 % duga pod 5) ili 7,30 milijardi kuna

13) 8437 pravnih osoba pod 12) zapošljavaju 8829 radnika!

Podaci za isti period za blokirane fizičke osobe, odnosno obrtnike su slijedeći:

14) Broj blokiranih obrtnika je: 15 562, imaju 7558 zaposlenika, imaju nepodmirene obaveze u iznosu od 5,5 milijardi kuna

Špekulanti i profiteri

Ministar Marić je iscrpno argumentirao ‘dobročinstvo’ ove Vlade glede oslobađanja od blokade stotinjak tisuće dužnika, čiji je dug manji od 10 000 kuna i ‘olakšavanje’ života onih ostalih do 320 376 dužnika, ali nije rekao ni riječ o onih 4878 dužnika koji duguju 22,30 milijardi duga, pri čemu svaki od njih duguje više od 1 000 000 kuna?! Nije zamjeriti toliko ministru Zdravku Mariću koliko treba zamjeriti saborskim zastupnicima što ne postavljaju pitanja o tome kakva se poruka šalje u javnost prešućivanjem da je 4878 špekulanata, profitera i “zaštićenih stvorova” uzimala/dobivala kredite od više milijuna kuna, vjerojatno i ih i ne namjeravajući otplaćivati, sukladno svojim ‘uzorima’ iz vremana “blagoslovljene” privatizacijske pljačke. Kada se i na osnovi jednih “prljavih gaća”, ali “rodjačkih” i uz dobru političku podršku moglo dobivati na stotine milijuna kredita koje nije trebalo vraćati.

Bilo je degutantno slušati patetično kukanje zastupnika Bunjca nad 360 000 blokiranih koji su “gladni kruha”, a istovremeno ne komentira činjenicu da šačica blokiranih duguje 22,30 milijardi duga, a vjerojatno imaju za jesti i meda i mlijeka! Rasprava u svezi ove teme je samo još jednom potvrdilo da sabornici ne obavljaju posao za koji su izabrani valjanom ili ga čak ne obavljaju nikako, budući da vrijeme gube u većinom glupavim ‘prepucavanjima’, a ne u ozbiljno razmatranje predmeta koje im Vlade ‘podmeću’ na izglasavanje. No pri ovakvom sastavu ovoga, a i ranijih, saziva Sabora i ne može se očekivati ništa bolje, jer ih većina ne smatra da su u Saboru radi zastupanja interesa svojih birača, već smatraju da su u Saboru radi izvršavanja obveze podizanje ruku, ne razmišljajući o tome za što glasuju, znajući samo da tako moraju glasovati po naredbama šefova stranaka. A može li biti drugačije kada u Saboru, u ime kluba HNS-a ‘hvalospjeve’ za prijedlog zakona “pjeva” g, Saucha, osumnjičeni falsifikator putnih naloga?! Ne može!

Poruka građanima: Ako muljate, radije muljajte na veliko

I dok se to ne promjeni, ako se ikada i promjeni, poruka Vlade i Sabora narodu i javnosti je slijedeća: Ako “muljate” sa neplaćanjem obveza, nemojte “muljati” na sitno; struju, grijanje, pričuvu, telefon i slične “sitnice” plaćajte redovito i bez otezanja. Radije “muljajte” na veliko; uzimajte velike kredite, zadužujte se na veliko na svim mjestima gdje imate dobre veze i “sponzore”, najbolje političke, pa čekajte da vam se nekom Vladinom odlukom to otpiše, olakša plaćanje ili zastarom obriše kao obvezu.

A je li saborskim zastupnicima blokiran mozak, odnosno jesu li im im blokirane više mentalne funkcije ili se ponašaju tako radi toga što su na neke načine mentalno ili materijalno korumpirani, teško je jednoznačno odrediti. Ali da sa njima nešto nije u redu – to je bjelodano jasno!

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni