Blokirane majke odgojiteljice iznijele svoje probleme Andriji Mikulkiću

Blokirane majke odgojiteljice iznijele svoje probleme Andriji Mikulkiću

Mikulić: Ovo je odličan primjer što se dobiva populizmom i nepotpunim obrazloženjima

»Mnogima od nas blokiranih, prva sredstva u potpunosti nam je FINA skinula s računa. Sad je barem dvije trećine zaštićeno, ali još uvijek ne znamo odgovore na mnoga pitanja. Što je sa zdravstvenim, mirovinskim, itd.«, rekla je Nikolina Ribić

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić u srijedu je primio predstavnice majki odgajateljica čiji su bankovni računi blokirani uslijed prethodno nastalih dugovanja.

Sandra Lončar, Kristina Begić, Ljiljana Dragić, Nikolina Ribić i Danijela Kordić samo su dio grupe od 600-tinjak roditelja odgojitelja koji su se u ostvarivanju tog statusa našli pred cijelim nizom problema.

Gospođe Lončar i Begić su se dopisima obratile predsjedniku Gradske skupštine Grada Zagreba 10. studenog ove godine te ga izvijestile o pravno uvjetovanim problemima koji su nastali nakon što su dobile status roditelja odgojatelja. Problemi su uglavnom proizlazili iz primjene važećeg ovršnog zakona. Naime, FINA je spomenutu naknadu, kao i dječji doplatak, obračunavala kao stalno primanje uslijed čega se iz tog iznosa naplaćuje dug zbog kojeg je račun blokiran. Kako ova novčana pomoć majkama-odgajateljica predstavlja jedini prihod, one su tražile da se ovo primanje zaštiti. U svom su naumu uspjele, ali ostalo je neriješeno još nekoliko problema za čije rješavanje im i dalje treba pomoć predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba.

»Mjera kao mjera olakšava puno toga roditeljima i tu nema ništa sporno. Ona predstavlja kakvu-takvu sigurnost, ali da bi se došlo do statusa odgajatelja morali smo proći kompliciranu proceduru pribavljanja dokumentacije, morali smo se sami informirati što i kako jer su dostupne informacije bile šture ili krive. Na kraju i iznos nije prosječna hrvatska plaća već je znatno manji. Nakon toga mnogima od nas blokiranih, prva sredstva u potpunosti nam je FINA skinula s računa. Sad je barem dvije trećine zaštićeno, ali još uvijek ne znamo odgovore na mnoga pitanja. Što je sa zdravstvenim, mirovinskim, itd.«, rekla je Nikolina Ribić.

Predsjednik Skupštine Andrija Mikulić ustvrdio je da je »ovo odličan primjer što se dobiva populizmom i nepotpunim obrazloženjem prijedloga Odluke«.

»S obzirom da je u tumačenju predlagača ove mjere bilo rečeno da je mjera razrađena i sagledana sa svih strana, držim da je bilo nekorektno što se niz aspekata ove mjere nama zastupnicima, ali i građanima nije do kraja ili se krivo tumačio. Krenimo samo od iznosa. Nastojat ću dogovoriti niz sastanaka s nadležnim institucijama; od Ministarstva financija pa do Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport«, najavio je Mikulić kojem je neprihvatljivo da na mrežnim stranicama Grada Zagreba nema detaljnih uputa kako aplicirati za ovu mjeru, a to je, kako je rekao, samo početak problema o kojima je sazano na sastanku s majkama odgojiteljicama.

Najavio je da će s nadležnima prvo razgovarati o iznosu. »Apsolutno je neprihvatljivo da se nama u prijedlogu govorilo o prosječnoj plaći, a nakon donošenja odluke je taj iznos smanjen. U svakom slučaju dat ću sve od sebe da pripomognem u uspostavi komunikacije između građana i nadležnih tijela izvršne vlasti kako na gradskoj, tako i na državnoj razini. Zajedno sjesti za stol i razgovarati o mogućim rješenjima, prvi je i najvažniji korak u rješavanju svakog problema. Vjerujem i ovog«, poručio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni