Bliži se skijaški spektakl na Sljemenu

Bliži se skijaški spektakl na Sljemenu

I početkom iduće godine Sljeme i Zagreb će živjeti u znaku slalomskih utrka za Svjetski skijaški kup Snježna Kraljica. Po tradiciji, prve će na startnu liniju stati žene, koje će se za krunu boriti 3. siječnja, dok će se u popodnevnim satima održati atraktivna i uvijek zabavna Utrka legendi s humanitarnim obilježjem. Muškarci će se natjecati 6. siječnja u noćnom slalomu.

Podsjetimo, Snježna kraljica se na zagrebačkoj gori održava još od 2005. godine. Izvorni naziv utrke u njenom prvom izdanju bio je Zlatni medvjed, ali je promijenjen u čast Janice Kostelić bez čijih sportskih uspjeha utrka ne bi ni bila dana Hrvatskoj i Zagrebu na organizaciju. Iste je godine Hrvatski skijaški savez organizirao prvu – žensku slalomsku utrku Svjetskog skijaškog kupa, a Zagreb postao nezaobilazno mjesto održavanja utrka Svjetskog kupa.

Od 2008. godine ženskoj utrci pridružena je i muška, a od prvog natjecanja do danas utrke na Snježnoj kraljicisu među najgledanijim utrkama Svjetskog kupa. Brojne su posebnosti ove sportske manifestacije – jedini glavni grad domaćin utrka Svjetskog kupa je Zagreb, jedino na sljemenskim utrkama pobjednica i pobjednik dobiju krunu i proglašavaju se snježnim kraljicom i kraljem, a atmosfera u kojoj se utrke održavaju predmet je hvale kako najboljih svjetskih slalomašica i slalomaša, tako i svih gostiju utrka.

Sve to svrstalo je 2013. godine Snježnu kraljicu u klub pet klasičnih skijaških utrka (Club 5 Ski Classics), udruženja tradicionalnih organizatora utrka FIS Svjetskog kupa, pa ja na taj način Sljeme stalo uz bok Val Gardene, Garmisch Partenkirchena, Kitzbühela, Wengena, Val d’Iserea i ostalih. Utrka je 2014. godine otkazana zbog nedostatnog snijega na Sljemenu. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni