Bliži se početak obnove dvorca Erdödy u Jastrebarskom

Bliži se početak obnove dvorca Erdödy u Jastrebarskom

Najstariji sačuvani spomenik kulture u Jastrebarskom, dvorac Erdödy ide u temeljitu obnovu. Potpisivanje ugovora kojim je označen i službeni početak radova na obnovi dvorca održano je u četvrtak u njegovu perivoju.

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel tom prigodom zahvalio je svima koji su utrli put da dođe do današnjeg dana i krene se u obnovu.

„Ono što određuje neki narod ili neki kraj su ljudi, pismo, jezik i kultura. Nju moramo čuvati i baštiniti za generacije koje dolaze i u znak zahvalnosti onima koji su nam dvorac ostavili u nasljeđe“, istaknuo je Novosel.

Rok za izvođenje radova čija ukupna vrijednost iznosi nešto više od 108 milijuna kuna je 480 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao. Obnova se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj i proračuna Grada Jastrebarsko.

Uime Zagrebačke županije podršku obnovi uputio je zamjenik župana Ervin Kolarec: „Iza dvorca Erdödy bogata je povijest, a ispred njega je nakon obnove lijepa i još bogatija budućnost. Simbol kulture i povijesti, dobit će onu funkciju koju zaslužuju svi stanovnici Jaske i njihovi gosti – da bude mjesto za odmor, šetnju, druženje i uživanje“. 

Kolarec je istaknuo da je Zagrebačka županija poduprla obnovu dvorca sufinanciranjem tehničke pomoći i projektne dokumentaciju s tristotinjak tisuća kuna.

Inače, dvorac Erdödy podigao je ban Matija Gereb između 1483. i 1489. Od početka 16. stoljeća pa sve do 1922. dvorac je bio u posjedu plemićke obitelji Erdödy. U dugoj povijesti mnogo puta dograđivan, ovaj četverokutni dvor pojačan s dvije impresivne, zaobljene kule bio je važna utvrda u vrijeme turskih osvajanja. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni