Bliži se otvorenje novog bazena u Stubakima

Bliži se otvorenje novog bazena u Stubakima

Nekad vrlo popularno kupalište se vraća na turističku kartu Hrvatske

Novi vanjski bazen je napravljen na lokaciji nekadašnjeg poluotvorenog bazena. Površina bazena je 460 m2, a njegova prosječna dubina iznosi 145 cm, tako da će biti prikladan i za neplivače

Uz Hotel Matija Gubec u Stubičkim toplicama u tijeku su radovi na uređenju novog otvorenog bazena koji bi svojedobno omiljenom vikend odredištu Zagrepčana (i ne samo njih) trebao vratiti bar dio nekadašnje popularnosti. Voditelj marketinga Hotela Filip Poštek kaže da u posljednje vrijeme radovi teku nešto sporije zbog promjenjivosti vremenskih prilika, ali unatoč tome zasada sve ide po planu te će bazen biti otvoren 1. srpnja ove godine.

Tom prilikom bit će priređeno manje druženje i predstavljanje novog bazena te se očekuje dolazak političara, poslovnih partnera, a uz predstavnike medija bit će pozvano i građanstvo budući da će od samog otvorenja bazen biti dostupan javnosti.

Novi bazen bit će pogodan i za neplivače

Novi bazen prosječne dubine 145 cm  bit će pogodan i za neplivače

Novi vanjski bazen je napravljen na lokaciji nekadašnjeg poluotvorenog bazena. Površina bazena je 460 m2, a njegova prosječna dubina iznosi 145 cm, tako da će biti prikladan i za neplivače. S novim bazenom posjetitelji će na raspolaganju imati ukupno dva bazena – unutarnji, olimpijski i vanjski sa hidromasažama, vodenim slapovima i ostalim atrakcijama.

Termalna izvorska voda iz Stubaka poznata je po svojim lječilišnim svojstvima još od davnina. Spomenimo da je prvi bazen sa termalnom vodom tamo napravljen 1776. godine, dok je izgradnja kupališta započela 1811. godine. Ova termalna voda pogoduje liječenju raznih povreda, upala mišića, reumatizma, i sl. Odlikuje se visokom temperaturom na izvoru (43-63 °C) što je dokaz da dolazi iz velikih dubina.

Velika ljekovitost termalne vode

Prema riječima Filipa Pošteka visoka temperatura te bogati kemijski sastav daju vodi veliku ljekovitost. Termalna voda Stubičkih Toplica na glasu je svojim kvalitetama kao i termalne vode poznatih čeških toplica Karlovy Vary. Temperatura bazenske vode zimi je oko 34-35 stupnjeva, a ljeti se voda rashlađuje na 30 stupnjeva.

Paralelno s otvaranjem novog vanjskog bazena nastavlja se s novim investicijama.

»Na jesen je planirano otvorenje novih garderoba i novog ulaza u sam toplički kompleks, kao i kompletno novog wellness centra s pet sauna«, navodi Poštek.

U odnosu na nekadašnji kupališni kompleks, dva bazena se ne čine puno, ali to je velik napredak u odnosu na stanje kakvo je zatečeno prije tek nešto više od godinu dana.

Zatvoreni olimpijski bazen

Zatvoreni olimpijski bazen

»Hotel Matija Gubec je pod novom Upravom započeo s radom 4. travnja 2015. Godine. Prije toga je bio dvije godine zatvoren, a zadnjih nekoliko godina rada blago rečeno stagnirao. Zatečeno stanje je bilo daleko od dobrog. Popucale cijevi, krovište koje prokišnjava, zastarjela tehnika, neadekvatna oprema,..itd. Jako puno truda je uloženo kako bi se hotel dovelo gdje je sada. Tome možda i najbolje svjedoči sama kategorizacija hotela, koja je prilikom ponovnog otvaranja hotela sadržavala naslijeđene dvije zvjezdice, a sada ipak nosi zaslužene tri«, ističe Filip Poštek.

Kao razloge zatvaranja Hotela naveo je »vjerojatno loše upravljanje koje je dovelo do još lošijeg poslovanja, koje je naposljetku postalo nerentabilno«.

Činjenica jest da se čitav niz godina samo minimalno ulagalo u osnovno održavanje kupališnog kompleksa i Hotela Matija Gubec sagrađenog 1973. godine. A u međuvremenu konkurencija nije spavala.

hotel_matija_gubec

No »Stubaki« u odnosu na konkurenciju imaju komparaitvne prednosti, među kojima je i najniža cijena kupanja u cijeloj Županiji. »Kao neke adute izdvojio bih našu dugogodišnju tradiciju i povijest, profesionalnu uslugu i naravno – prihvatljivu cijenu. Primjera radi, u našim toplicama cijena cjelodnevne ulaznice iznosi samo 25 kuna i ona se neće povećavati nakon otvaranja novog vanjskog bazena. Kod nas gosti nailaze na idealan omjer cijene i usluge. Daleko najjači adut je dakako ljekovita termalna voda, koja je prvenstven i prepoznat razloga stalnog povratka naših gostiju«, ističe Poštek.

Čak 50 % gostiju su Slovenci

Iznenađujući je podatak da je omjer stranih i domaćih gostiju gotovo 50 : 50 %. Velika većina stranih gostiju dolazi iz susjedne Slovenije, gdje su »Stubaki« očigledno ostali na dobrom glasu. Hotel, inače ima na raspolaganju 97 soba, s ukupno 220 ležajeva. Trenutačno u njemu radi  50 ljudi, a nastavi li se posao razvijati dosadašnjim tempom očekuju se i daljnja zapošljavanja.

»U Hotelu Matija Gubec nastojmo usavršavati našu ponudu i dosta vremena posvećujemo radu na njoj«, poručuje voditelj marketinga Hotela Matija Gubec.

Jedan dio se odnosi i na gastronomsku ponudu. Tako se u hotelskom restoranu mogu probati neki specijaliteti po popularnim cijenama, među kojima je i pikantna metarska kobasica i gulaš od veprovine. Tu su i masaže, također po konkurentnim cijenama.

Planira se i daljnje proširenje sveukupne ponude, ali naš sugovornik tu ostaje tajanstven. »Neka to zasada ostane iznenađenje«, rekao nam je Filip Poštek.

Kako je bilo nekada...

Kako je bilo nekada…

Novi uzlet kupališta razveselit će mnoge koji se s nostalgijom prisjećaju vikenda koje su tako rado provodili u Stubakima, prema kojima se svojedobno iz Zagreba ponekad vozilo i u koloni. Povećeni promet pogodovat će i oživljavanju lokalne ugostiteljske ponude koja je dobrim dijelom zamrla nakon što je kompleks Matija Gubec zapao u poteškoće. Primjer je tu »Slamanatih krovova« – autohtone zagorske hiže u kojoj su se nudila izvorna domaća jela, a koja je danas u dosta lošem stanju.

»Sam rad hotela Matija Gubec direktno pridonosi i boljitku lokalne zajednice. Što više gostiju posjeti naš hotel, to će više gostiju obići i probati lokalnu ugostiteljsku ponudu, posjetiti obližnje znamenitosti ili naprosto prošetati lijepim Stubičkim Toplicama«, zaključuje Poštek.

Boris Jagačić