Bliži se 18. Noć muzeja

Bliži se 18. Noć muzeja

(Foto: HMD)

Hrvatsko muzejsko društvo organizira 18. Noć muzeja, u petak 27. siječnja 2023. godine, od 18 sati do 1 sat iza ponoći. Iz HMD-a su pozvali muzeje, galerije te ostale baštinske ustanove da im se pridruže u ovoj velikoj manifestaciji te daju potporu muzejima, i muzealcima, jer kako i sama tema Noći muzeja kaže, Muzeji su važni!

Danas je Noć muzeja manifestacija kojom se nastoji ostvariti jedan od osnovnih strateških ciljeva Hrvatskog muzejskog društva, a to je građenje percepcije muzeja kao baštinskih ustanova, ustanova identiteta i nezaobilaznog dionika u održivom razvoju turizma.

U vremenu kada se događaju nesagledive promjene u svim sferama života i rada – od dramatičnih klimatskih promjena, COVID-19 pandemije te katastrofalnog potresa koji je pogodio Zagreb, Sisak, Petrinju, dodatno je pojačao osjećaj nesigurnosti. Također, moguće katastrofalne posljedice rata na Europskom kontinentu, neminovno mijenjaju postavljene prioritete društava u cjelini i svakog pojedinca.

Zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivog razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena. U svim ovim procesima, muzeji imaju svoju važnu ulogu.

HMD organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj još od 2005. godine. Idejne začetnice manifestacije Noć muzeja u Hrvatskoj, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su mr.sc. Vesna Jurić Bulatović i mr.sc. Dubravka Osrečki Jakelić, koje u prosincu 2005.g. pokreću akciju kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja.

Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova, a broj posjetitelja prelazi broj od 70 000. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni