Bliži se 11. “Seljačka buna – Bitka kod Stubice 1573.”

Bliži se 11. “Seljačka buna – Bitka kod Stubice 1573.”

Središnji događaj – prikaz bitke na stubičkome polju će se održati na 446. obljetnicu Seljačke bune. Nakon bogata dnevnog kulturno-umjetničkog programa koji počinje u 11 sati, posjetitelji će moći uživati i u koncertu Psihomodo popa

Na Trgu bana Jelačića, ispred Male kavane u utorak je najavljeno jedanaesto izdanje turističke manifestacije Seljačka buna – Bitka kod Stubice koja se održava u spomen na istoimeni povijesni događaj te ga vjerno i dočarava. Središnji dio ovog događanja je prikaz bitke koji će ove godine biti održan u subotu, 9. veljače na novoj lokaciji – kod dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici.

Manifestaciju su najavili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i suradnici, te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

»Grad Zagreb surađuje na mnogim projekatima s Krapinsko-zagorskom županijom. Ponosan sam na tu suradnju jer Zagreba nema bez Zagorja i Zagorja nema bez Zagreba«, istaknuo je gradonačelnik te je pozvao sve Zagrepčanke i Zagrepčane da posjete stubički kraj i da uživaju u prikazu srednjovjekovnog načina života i običaja na hrvatskome tlu.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je naglasio da prikaz najveće borbe hrvatskog seljaka za pravicu svake godine privlači sve više posjetitelja.

»Svi smještajni kapaciteti su puni, dolaze ljudi iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva. Svake godine se trudimo ponuditi nešto novo. Ove godine mijenjamo lokaciju pa će se središnji događaj – Bitka kod Stubice održati kod dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici«, napomenuo je Kolar.

Kako bi što više sugrađana moglo pogledati veličanstvenu rekonstrukciju Bitke kod Stubice, a na gradonačelnikovu inicijativu se već treću godinu zaredom organizira besplatna autobusna ZET-ova linija koja će prometovati u subotu, 9. veljače od zagrebačkoga Glavnog kolodvora do Donje Stubice te u suprotnome smjeru. Vozni red je usklađen s rasporedom događanja na manifestaciji pa iz Zagreba autobusi kreću u 10, 11, 12 i 13 sati, a iz Stubice u 19, 20, 21, 22 i 23 sata.

Manifestacija započinje 3. veljače Puntanjem kmetov. Ispred rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu se okuplja kmetsko vodstvo na čelu s Gupcem koje kreće prema Gupčevoj lipi gdje ih dočekuju nezadovoljni seljaci te započinje naoružavanje kmetova…

Središnji događaj – prikaz bitke na stubičkome polju će se održati na 446. obljetnicu Seljačke bune, odnosno 9. veljače, s početkom u 14 sati. Nakon bogata dnevnog kulturno-umjetničkog programa koji počinje u 11 sati, posjetitelji će moći uživati i u koncertu Psihomodo popa.

Uz gradonačelnika Bandića i župana Kolara na konferenciji su sudjelovali gradonačelnik Grada Donja Stubica Nikola Gospočić, načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić, voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar, direktorica Turističke zajednice područja Donja i Gornja Stubica te predsjednik Družbe vitezova zlatnog kaleža Ivan Štefek. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni