Bliži se 10. Noć knjige

Bliži se 10. Noć knjige

U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige u petak, 23. travnja bit će održana jubilarna Noć knjige.

Manifestacija je pokrenuta je prije 10 godina s ciljem poticanja kulture čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te davanja poticaja razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Od tada ovom se nacionalnom slavlju knjige svake godine pridružuju stotine knjižara, antikvarijata, knjižnica, osnovnih i srednjih škola, vrtića, kazališta, kulturnih ustanova, ilustratora, prevoditelja, pisaca, drugih kreativaca i ustanova „prijatelja knjige“ s programima namijenjenima svim uzrastima. Prošle godine, u jeku pandemije, s više od 500 online programa uspješno je održana i prva virtualna Noć knjige.

Ljubiteljima pisane riječi svih uzrasta ni ove godine neće nedostajati zanimljivog programa. Dan posvećen knjizi i u Godini čitanja bit će obilježen brojnim događanjima diljem Hrvatske. Tema jubilarne manifestacije je Ljekovita moć knjige, a zaštitno lice pripovjedačica i krojačica ljekovitih priča babuška Knjiguška.

Uz brojne fizičke i online programe u sklopu ovogodišnje Noći knjige od 23. do 30. travnja održat će se i akcija Knjiga svima i svuda u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore u kojoj sudjeluje više od 100 knjižara i internetskih trgovina sajamskim cijenama knjiga.

Izložba u auli Gradske knjižnice

Knjižnice grada Zagreba u povodu jubilarne Noći knjige organiziraju prigodnu izložbu Moćna desetka: 10 godina Noći knjige, autorica Vanje Štalec Obradović i Ivane Radenović. Izložba se otvara 14. travnja u auli Gradske knjižnice na Starčevićevom trgu 6 i moći će se razgledati sve do 10. svibnja.

I ove godine u Noći knjige bit će predstavljeno najnovije istraživanje čitanosti i kupovine knjiga u Republici Hrvatskoj, koje će pružiti osobito zanimljiv uvid u to jesu li se navike građana promijenile uslijed pandemije koronavirusa te djelomničnog i potpunog zatvaranja.

U organizaciji Noći knjige sudjeluju Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruga Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Lektira koja pomaže pri odrastanju

Organizacijski odbor provest će nagradni literarni natječaj Ljekovita lektira za učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Njih se poziva da u prozi ili stihu predstave lektire koje pomažu pri odrastanju. Nagrađeni radovi 23. travnja bit će objavljeni i predstavljeni na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

»Snaga pisane riječi očituje se i u njezinoj sposobnosti da utječe na nas, mijenja naš doživljaj svijeta i sebe samih, omogućuje nam susret s „drugim“, nepoznatim, razvija empatiju i suosjećanje. U Noći knjige 2021. stoga potičemo na razmišljanje o ljekovitim moćima knjiga – u razdobljima društvenih i intimnih kriza, kada im se okrećemo tražeći odgovor na pitanja koja nas muče. Katkad će odgovori koje u njima pronađemo biti utješni, katkad uznemirujući, a neki će sigurno i duboko protresti naša temeljna uvjerenja«, poručuju organizatori.

Više informacija o manifestaciji dostupno je na mrežnoj stranici i Facebook stranici Noći knjige. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni