Bliži nam se 7. Noć knjige

Bliži nam se 7. Noć knjige

Manifestacija, koja već sedmu godinu zaredom popularizira čitanje održat će se u 284 grada i mjesta diljem zemlje, a više od 625 sudionika pripremilo je čak preko 1130 različitih programa i prodajnih akcija

U ponedjeljak, 23. travnja 2018. u cijeloj Hrvatskoj tradicionalno se obilježava Noć knjige, manifestacija koja već sedmu godinu za redom tematizira knjigu i popularizira čitanje, a održat će se u povodu Međunarodnoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige. Ovogodišnja je tema ‘Budućnost knjige’ – književna djela koja se bave kozmološkim temama i temama leta u svemir. Nalik na astronauta budućnosti koji brzinom svjetlosti svladava svemirska prostranstva, čitatelj se danas pretvara i u vremenskoga putnika, a vrijeme provedeno uz knjigu postaje dimenzija koja na poseban način umnogostručuje naš pogled na svijet. Poruka Noći knjige je „Bez panike!“.

Svečanost otvorenja Noći knjige održat će se 23. travnja 2018. u 12 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

U prigodnom programu otvorenja okupljenima će se obratiti ministrica kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen-Koržinek, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, kao i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Organizacijskog odbora Noći knjige i drugi. Na otvorenju će i ove godine biti predstavljeni rezultati godišnjeg istraživanja agencije GfK Hrvatska koje donosi konkretne podatke o čitalačkim navikama i kupovanju knjiga u Hrvatskoj.

U okviru manifestacije otvorenja, održat će se i prigodna izložba „Ugovor iz Marakeša: zašto je važan?!“, koja treba informirati javnost o važnosti primjene Direktive 2017/1564 Europskog parlamenta i Vijeća kojom se obvezuju države članice na implementaciju odredbi Ugovora iz Marakeša u nacionalno zakonodavstvo, a kojom bi se poboljšala dostupnost knjiga, e-knjiga, periodičnih publikacija, novina, časopisa i drugih djela u pisanom obliku, notnih zapise i drugog tiskanog materijala osobama koje su slijepe, imaju oštećenje vida ili imaju teškoće čitanja i disleksiju.

Na otvorenju će biti predstavljeni i rezultati likovnog natječaja za djecu „Ubaci knjigu u vremenski stroj“ koji je organiziran u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, a predstavit će se i najnoviji projekt Noći knjige pod nazivom Prijatelj knjige – dodjela statusa „prijatelj knjige“ (eng. Book Friendly) kafićima, klubovima, restoranima, hotelima i drugim objektima koji svojim djelovanjem promiču knjigu i čitanje.

Rekordan broj programa

Ovogodišnja Noć knjige bilježi rekordan broj programa kao i gradova i mjesta uključenih u manifestaciju. Tako će se ova manifestacija, koja već sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, održati u 284 grada i mjesta diljem zemlje, a više od 625 sudionika (knjižnica, knjižara, nakladnika, odgojno-obrazovnih ustanova, instituta, kulturnih centara, bolnica, muzeja, udruga pisaca i ljubitelja knjige) pripremilo je čak preko 1130 različitih programa i prodajnih akcija. Ovogodišnja zanimljivost je da se u program Noći knjige uključio i dosad rekordan broj škola, pa će se ona održati u 188 osnovnih škola, 26 vrtića, kao i mnogim srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama.

Organizatori su i ove godine Zajednica nakladnika i knjižara HGK, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena, a ove im se godine pridružila i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Noć knjige 2018. održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Realizaciju ovogodišnjeg programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

U povodu Noći knjige nakladnička kuća Znanje u suradnji s portalom za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena i Prvom gimnazijom (Zagreb) organizira literarni natječaj za učenike srednjih škola pod nazivom ‘Ja sam pisac’ u svrhu promicanja ljubavi prema knjizi, čitanju i književnome stvaralaštvu među mladim naraštajima.

Tako se 23. travnja 2018. s početkom u 15 sati u Kulturnome centru Travno (Zagreb, Božidara Magovca 17, plato Mamutice) u povodu Noći knjige održava svečana dodjela nagrada literarnoga natječaja za srednjoškolce “Ja sam pisac” u organizaciji Znanja, Modernih vremena i prof. A. Sikavica Joler (I. gimnazija). Gost je prof. fizike i kemije te nagrađivani pjesnik Goran Gatalica sa zbirkom “Kozmolom”.

Književno-glazbeni program:

  •  Vokalna skupina „Hrvatske ružice“, Ženska opća gimnazija sestara milosrdnica (mentorica prof. Kristina Repar)
  •  Dramske družina „Gordogan“, Mujičić-Senker-Škrabe: Domagojada, I. gimnazija (mentor prof. Ivan Janjić)
  •  gostovanje pjesnika Gorana Gatalice (zbirka pjesama Kozmolom)
  •  dodjela nagrada literarnoga natječaja “Ja sam pisac”.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni