Bliži nam se 41. SFeraKon

Bliži nam se 41. SFeraKon

(Foto: Miroslav Silović)

Fakultet elektrotehnike i računarstva bit će od 10. do 12. svibnja domaćin 41. SFeraKon-a, najstarije i najveća hrvatske konvencija koja okuplja ljubitelje znanstvene fantastike, fantastike, horora i srodnih žanrova. Organizatori najavljuju dolazak mnogih uglednih gostiju iz Europe.

Captain Ghostly je alter ego pod kojim se krije Mattias Story, cosplayer iz Belgije i upravo on dolazi na ovogodišnje izdanje SFerakona. Mattias svoje impresivne oklope najčešće izrađuje od EVA pjene, a svoja znanja o tehnikama izrade i materijalima voli dijeliti kroz lekcije na internetu i radionice na konvencijama. Ovaj veliki ljubitelj animea ipak preferira cosplayati likove iz filmova i igara. Svoju prvu nagradu je osvojio već s prvim oklopom, Sauronom iz filmske trilogije Gospodar prstenova. Velika ljubav prema zlikovcima očituje se i u drugim izborima jednako impresivnih kostima: u cosplayu Ornsteina iz igre Dark Souls osvojio je 2. mjesto na belgijskom WCS-u (World Cosplay Summit), a sa svojim Imperiusom iz Diabla nagradu za najbolji kostim na nizozemskom Comic Conu. “Just go for it“; njegov je savjet za sve one koji se pitaju kako početi cosplayati ili kako usavršiti neku vještinu, a cosplay općenito smatra mješavinom performansa, craftinga i šivanja. Zanimljivo je što u nijednom kostimu ne pokazuje svoje lice, a zašto je to tako će objasniti na SFerakonu.

Gosti SFerakona bit će još spisateljica i autorica svjetski poznate trilogije Rebel of the Sands, Alwyn Hamilton te John Kovalic, crtač stripova, ilustrator i pisac, rođen u Manchesteru, u Engleskoj, a kod nas je možda najpoznatiji kao ilustrator društvenih igara, čemu će posvjedočiti svi igrači Munchkina, dok je u međunarodnim vodama najpoznatiji po stripu The Dork Tower.

Kao i svake godine, na konvenciji će se predstaviti niz udruga koje se bave znanstvenom fantastikom, a posjetitelji će uživati u brojnim igraonicama, turnirima i demonstracijama RPG igara, kao i u sajmu knjiga, prodajnoj izložbi i naravno cosplay-u. Vrlo zanimljiva izložba biti će izložba kostima najpoznatije hrvatske cosplayerice Tajane Štasni, koja ima više od sedamnaest godina staža. Jedna od istaknutih izložbi je ona dječjih radova, a koji su pobjednici nagradnog natječaja SFerice te će ista biti izložena tijekom trajanja SFeraKona.

Cijene ulaznica:

  •  petak: 50 kn
  •  subota: 70 kn
  •  nedjelja: 40 kn
  •  bilo koja dva dana: 90 kn
  •  tri dana: 120 kn

Više informacija dostupno je na službenoj stranici: http://sferakon.org/, dok se točan program može pronaći na http://program.sferakon.org. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni