Blaženka Divjak prokomentirala vladavinu platforme Možemo! u Zagrebu

Blaženka Divjak prokomentirala vladavinu platforme Možemo! u Zagrebu

Smatra da je uvođenje građanskog odgoja u škole brzoplet potez

(Foto: Vlada RH)

Iako mi je izuzetno drago da se ekipa bandićevaca, s kojom sam bila u konstantnom sukobu, izvlastila, ipak mi je žao da se nova ekipa nije bolje pripremila

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja, HNS-ovka Blaženka Divjak na svojem je Facebook profilu danas prokomentirala vladavinu platforme Možemo! u Zagrebu. Poručila je kako joj je izuzetno drago da se ekipa bandićevaca, s kojom je bila u konstantnom sukobu, izvlastila. No ustvrdila je da se nova ekipa nije dobro pripremila. Smatra da prioriteti nisu dobro posloženi, a tu su i »brzopleti potezi«, poput uvođenja građanskog odgoja. Zaključila je kako Možemo!, izgleda, za sada ne može.

Njezinu objavu prenosimo u cijelosti:

»Izgleda da Možemo ipak ne može. Za sada.

Nije njima lako, rekao bi jedan moj kolega profesor emeritus. Iako su došli na pozicije na zlatnim krilima i uz neviđenu podršku medija i većine građana Zagreba.

Na temelju iskustva, ali i istraživačkoga rada u strateškom odlučivanju moj je stav da oni jednostavno nisu dobro posložili prioritete. Za sada.

Koja su njihova 2-3 ključna, strateška projekta? Jer ne može biti ključni projekt da sve poprave ili da budu transparentni (to se očekuje u svakom slučaju).

Ako toga nema, očekivanja su velika na svim područjima i počinje se svaštariti i gubiti energiju na detaljima i brzopoteznim projektima (Građanski odgoj!). Treba biti svjestan na početku da se ne može sve napraviti, barem ne u prvih godinu-dvije, ali zato se treba fokusirati i jasno o tome govoriti.

Nadalje nisu se spremili za tekuće upravljanje sustavom, koje mora biti u skladu sa zakonima. Zakone trebamo poštivati ma što o njima mislili. Trebamo se zalagati za promjenu nelogičnih, ali ipak to nije izgovor za nepoštivanje postojećih. Uz brojna podmetanja unutar samog sustava („stari“ kadrovi i političke „uhode“ u gradskoj upravi, ministarstvu) sigurno će se pogriješiti, pa na to treba biti spreman, ali se ne smije legislativa ignoranti ili misliti da imamo mesijansko poslanje koje ne ovisi o ovozemaljskim pravilima. Istina je, s druge strane, da se one koji insistiraju na zakonitosti, često optužuje za „birokratiziranje“.

Na mjesto ministrice sam došla nakon 11 godina iskustva u upravi fakulteta i sveučilišta te s dobrom teoretskom bazom, ali sve to mi niti izdaleka nije bilo dosta da bih uspješno vodila tekući rad. Lakše mi je bilo sa strateškim projektima. Dakle, upravljačko iskustvo pomaže, pa ako ga nema vodeća osoba mora naći pomoć i biti spreman na budnost i učenje 24 sata na dan. Rješenje je da se dobro ekipira (ne samo političke istomišljenike nego i sposobne ljude raznih struka treba uključiti) i tu sada Možemo u Zagrebu ima daleko bolju poziciju nego na primjer ministar u Vladi. Samo se onda ne može sve raditi u tandemu nego se mora napraviti raspodjela posla.

Ova tema je vrlo inspirativna i s praktičnog i istraživačkog aspekta, pa iako mi je izuzetno drago da se ekipa bandićevaca, s kojom sam bila u konstantnom sukobu, izvlastila, ipak mi je žao da se nova ekipa nije bolje pripremila te se hermetički drži dogmi koje ne funkcioniraju u realnom okruženju. Za sada.

Ipak želim im da se pokrenu i da u Zagrebu krene bolje. A i da svi mi imalo malo još malo strpljenja, posebno ako su oni spremni učiti, a ne arogantno insistirati na mesijanskom poslanju.« 


(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni