BlackBerry Passport – “Putovnica” za o(p)stanak na tržištu

BlackBerry Passport – “Putovnica” za o(p)stanak na tržištu

Passport ima zaslon je dijagonale od 4,5 inča i odlikuje se, kako navodi agencija Reuters – »jedinstvenom tipkovnicom osjetljivom na dodir«

Kanadski proizvođač mobilnih telefona BlackBerry, poznat po svojim uređajima specijaliziranim za pisanje i čitanje elektroničke pošte pokušava se izboriti za svoj opstanak na tržištu svojim novim pametnim telefonom nazvanim Passport (eng. Putovnica). Ovaj se pametni telefon razlikuje od konkurencije, između ostalog, i po tome što ima kvadratni umjesto pravokutnog ekrana kakav ima većina telefona na tržištu.

Passport ima zaslon dijagonale od 4,5 inča i odlikuje se, kako navodi agencija Reuters – »jedinstvenom tipkovnicom osjetljivom na dodir«. Usporedbe radi, Appleov novi iPhone 6 ima zaslon dijagonale 4,7 inča, dok veća inačica ima ekran od 5,5 inča. No ipak, ovakva usporedba nije posve pravedna s obzirom da zaslon iPhonea nije kvadratnog oblika, pa na veličini dijagonale dobiva kroz dužinu telefona, dok su BlackBerry uređaji oduvijek išli u širinu.

U kompaniji se nadaju da će im ovaj uređaj neobičnog dizajna ponovno osigurati konkurentnost na nesmiljenom tržištu pametnih telefona.

blackberry-passport-srebrniNaime, kako je za Reuters izjavio analitičar Morningstara »BlackBerry se još uvijek bori za opstanak«. Stoga im je, ocijenio je, važno da uspiju u razvoju konkurentnog pametnog telefona namijenjenog poslovnim korisnicima.

BlackBerry objašnjava zašto je izabrao netipičan oblik zaslona u blogu na internetskim stranicama tvrtke u kojoj se navodi: »Mi smo živjeli u pravokutnom svijetu«, što je de facto pristup koji »možda ograničava inovacije.«

Proizvođač je među potencijalnim korisnicima ovog uređaja prepoznao arhitekte, hipotekarne brokere, liječnike, investicijske bankare i pisce jer bi oni mogli imati koristi od njegova jedinstvenog ekrana.

Čelnik BlackBerryja John Chen je otkrio da će se telefon prodavati za 599 dolara. Uređaj će uskoro biti lansiran na svjetsko tržište, nakon promotivnih događanja koja će se održati u Torontu, Dubaiju i Londonu.

U tvrtci navode da BlackBerry Passport pohranjuje slike u IMAX filmskom formatu koji ima prednosti pri fotografiranju i snimanju nekretnina jer uređaj jednako pokriva horizontalu i vertikalu, pa na zappisu nema nekih nepotrebnih gubitaka. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni