Bivše radnice Kamenskog najavile još jedan štrajk glađu

Bivše radnice Kamenskog najavile još jedan štrajk glađu

Radnice su najavile da će se uputiti na Markov trg kako bi Sabor i Vladu izvijestile da su već 15 mjeseci na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a više od 400 radnica prosječne dobi od preko 50 godina  nigdje ne može naći posao

Tridesetak bivših radnica Kamenskog prosvjedovalo je u ponedjeljak ispred zgrade tekstilne tvrtke u Reljkovićevoj ulici tražeći da im se isplati zaostalih pet plaća i ostatak otpremnina. S obzirom da već 16 mjeseci na svoje račune nisu primile niti jedne lipe, radnice su najavile da su spremne ponovno štrajkati glađu ne bude li njihov problem ubrzo riješen. Okupljenima se obratila Danica Sabljak, jedna od radnica koje su svojedobnim štrajkom glađu već upozorile javnost na propast tekstilnog poduzeća sa zavidnom tradicijom. Većina njegovih radnica danas je bez posla i bilo kakvih primanja.

Danica Radošević je pak najavila kako će se radnice uputiti na Markov trg kako bi Sabor i Vladu izvijestile da su već 15 mjeseci na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a više od 400 radnica prosječne dobi od preko 50 godina  nigdje ne može naći posao. Radošević bi na ime neisplaćenih plaća i otpremnine trebala primiti oko 25 tisuća kuna. Stečajnog upravitelja Zdravka Mitaka optužila je da od bivših radnica skriva istinu o stanju u tvrtki u kojoj se trebao provesti preustroj, a sve se svodi na rasprodaju starih zaliha. Radnice su prozvale i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića zatraživši da krivce za uništavanje Kamenskog napokon izvede pred lice pravde.

Ovaj prosvjed nisu podržale radnice okupljene u udrugu ‘Kamensko’ koju vodi Đurđa Grozaj koja je poručila da „nezaposlenima ne treba ulica nego posao“. Ona tvrdi kako „sve ide svojim tijekom“ i da se „nada da će sud poništiti uknjižbu na zemljište Kamenskog, a dug prema radnicama naplatiti.“

Radnice su podržali Hrvatski laburisti. Njihov predstavnik Branko Vukšić smatra kako bi Vlada trebala osnovati Fond za pomoć radnicima ugašenih tvornica. „Hrvatska država mora brinuti o svakom radniku, ne smije ga se bacati na cestu uz poruku snađi se sam“, rekao je Vukšić. Naglasio je da stečajeve treba pokretati na vrijeme, a ne onda kada je već sve uništeno, dodavši kako se s Kamenskim počelo već davno mešetariti kako bi se na mjestu uništene tvornice s pogledom na Trg Francuske Republike izgradio poslovno-stambeni centar, a pojedinici ostvarili milijunske profite.  (ZM)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni