Biti nasilnik uopće nije fora

Biti nasilnik uopće nije fora

Dan ružičastih majica i Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježili su posljednje srijede u veljači Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba i učenici Škole za medicinske sestre Mlinarska zajedničkom fotografijom na zdencu Manduševac u ružičastim majicama uz poruku »Nije cool biti bully«. Ovu javnozdravstvenu akciju započeo je Grad Zagreb u suradnji s Centrom za zdravlje mladih prošle subote s ciljem upozoravanja na problem vršnjačkog nasilja koji sve više pogađa mlade ljude.

Nakon zajedničke fotografije okupljeni učenici i predstavnici Zagreba prošetali su Gornjim gradom te posjetili Staru gradsku vijećnicu gdje ih je primio dr. sc. Andrija Mikulić, predsjednik Skupštine, koji je istaknuo kako je važno educirati mlade, ali i građane Grada Zagreba o problemu vršnjačkog nasilja te im pružiti svu potrebnu podršku.

Vršnjačko nasilje ozbiljan je problem, a rezultati istraživanja (Centar za mirovne studije, 2014.) pokazuju da se oko 3/4 učenika barem jednom našlo u situaciji da su nekoga ogovarali ili da su bili ogovarani, 2/3 učenika nazivalo je drugog učenika pogrdnim imenom, a gotovo isti broj učenika bio je žrtva takvog ponašanja. Verbalni oblik nasilja mnogo je češći od fizičkoga, no nikako zanemariv. Primjerice, oko 40 % učenika navodi kako je gurnulo drugog učenika, a njih polovina pretrpjela je guranje. Zanimljiva je činjenica da je gotovo 80 % učenika izjavilo kako je u nekim slučajevima u ulozi nasilnika, a u drugima u ulozi žrtve. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni