Bistrički zvukolik: Sedam besplatnih koncerata klasične glazbe

Bistrički zvukolik: Sedam besplatnih koncerata klasične glazbe

Dvostruki program početka ovogodišnje koncertne sezone obilježit će gostovanja velikih gitarističkih talenata iz Japana, Poljske i Portugala, kojima će se pridružiti i izvrsna hrvatska flautistica

U Bazilici Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici će u srijedu i subotu, 3. i 6. travnja, biti održana prva dva od ukupno sedam koncerata klasične glazbe ovogodišnje koncertne sezone Bistričkog zvukolika.

Bistrički zvukolik u Mariju Bistricu već šest godina dovodi nove talente te vrhunske hrvatske i svjetske izvođače klasične glazbe. Dvostruki program početka ovogodišnje koncertne sezone obilježit će gostovanja velikih gitarističkih talenata iz Japana, Poljske i Portugala, kojima će se pridružiti i izvrsna hrvatska flautistica.

U srijedu, 3. travnja, u Bazilici Majke Božje Bistričke s početkom u 20 sati nastupit će gitaristi Mateusz Kowalski i Yuki Saito. Mateusz Kowalski rođen je 1995. godine u Koszalinu u Poljskoj. Osvojio je prve nagrade na međunarodnim natjecanjima u Austriji, Poljskoj i Francuskoj. Prošle je godine izdao svoj prvi nosač zvuka, a do sada je, uz spomenute zemlje, održao koncerte i u Belgiji, Njemačkoj, Slovačkoj i Španjolskoj. Yuki Saito rođen je 1997. godine u Tokiju u Japanu. Osvojio je prve nagrade na međunarodnim natjecanjima u Danskoj, Hrvatskoj, Japanu, Nizozemskoj i Španolskoj, a ove godine planira koncertnu turneju i majstorske tečajeve diljem Europe.

Koncert se održava u sklopu suradnje Bistričkog zvukolika i Zagreb Guitar Festivala, koji provodi europski projekt Eurostrings: Gitarom po Hrvatskoj te istog dana u 9 hrvatskih gradova i općina organizira koncerte velikih svjetskih gitarističkih talenata. Kowalski i Saito će istog dana u Mariji Bistrici održati četiri majstorske radionice za učenike Osnovne glazbene škole pri OŠ Marija Bistrica.

U subotu, 6. travnja, u Bazilici Majke Božje Bistričke, s početkom u 20 sati nastupit će duo flauta/gitara Mateja Šarlija/Pedro Ribeiro Rodrigues. Portugalac Ribeiro Rodrigues rado je viđeni gost hrvatskih ljubitelja klasične glazbe. Diljem Europe nastupa solo i u komornim sastavima, a našoj je publici možda i najpoznatiji kao dio Tria Elogio – zajedno sa Petritom Cekuom i Tomislavom Vukšićem. Ribeiro Rodrigues bavi se i pedagoškim radom pa tako predaje gitaru u Nizozemskoj. Mateja Šarlija dobitnica je više europskih te čak šest prvih nagrada na državnim natjecanjima u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Svirala je u orkestru Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i u Hrvatskom komornom orkestru s kojim i dalje surađuje, a redovito nastupa i kao članica kvarteta flauta Nymphs te tria Linos. Šarlija i Ribeiro Rodrigues će također održati majstorske radionice.

Sva događanja u sklopu Bistričkog zvukolika su besplatna. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni