Birokracija naša svakodnevna!

Birokracija naša svakodnevna!

Najlakše se okretati prošlosti i poticati ideološke podjele, a u međuvremenu zaposlenici ovih institucija mogu nadalje bezbrižno primati plaće iz državnog proračuna i samostalno provoditi neku svoju politiku

Žarko Delač

Žarko Delač

U našoj je državi veliki broj agencija, instituta, zavoda i sličnih institucija za koje brojni naši sugrađani nikada nisu čuli ili znali da uopće postoje. Pri tome je sigurno kako se njihov broj može smanjiti i time pridonijeti smanjenju jednog od balasta u našem društvu, a to je pretjerana birokracija. O drugim prednostima može se također raspravljati ali unatoč već započetoj predizbornoj kampanji političari o ovoj temi ne progovaraju. Razlog je ipak u tome što je najlakše okretati se prošlosti i poticati ideološke podjele, raspravljati o nacionalnim blagdanima ili sudionicima Domovinskog rata u odorama HOS-a.

Stoga zaposlenici ovih institucija mogu nadalje bezbrižno primati plaće iz državnog proračuna i samostalno provoditi neku svoju politiku. Pri tome mogu iz osobnog iskustva apostrofirati Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA) kojoj sam u ožujku mailom poslao jedno banalno pitanje, ali odgovor još nisam primio. Pitanje sam poslao u međuvremenu više puta te telefonski tri puta kontaktirao što se događa s odgovorom. I upravo me posljednji odgovor zgrozio. Naime, jedna referentica je odgovorila kako je odgovor spreman, ali mora proći proceduru i potpis nadređenog u Odjelu, zatim službe i napokon ravnatelja Agencije!

Nema odgovora na mail ni nakon 86 dana

Pri tome se pohvalila kako se ne mogu nikome drugome požaliti jer iznad njih nema nikoga tko ih kontrolira ili nadzire. A riječ je samo o pitanju na koji se način određuje fiksna naknada u cijeni plina u tržišnoj opskrbi plinom. Možda za obične građane ovo pitanje i nije posve jasno ali za svakog djelatnika HERA-e koji se bavi plinom to bi trebao biti peace of cake! Sve u svemu i nakon 86 dana odgovor nisam primio, ali barem mi je jasnije zbog čega.

Djelatnici HERA-e su bili izgleda zauzeti oko izmjena pravilnika kojima se pogoduje privatnim investitorima u izgradnji vjetroelektrana, pa za druge poslove nemaju vremena. Stoga je ovaj pojedinačni slučaj samo još jedan signal da nešto u našoj organizaciji državne službe ne funkcionira i zasigurno je to jedan od prioriteta koji bi se trebao izmijeniti.

Komentari su zatvoreni